Szótár

Kiváló útikönyvek kalauzolják Rómába és Rómában az érdeklődő zarándokot, nem kevésbé jeles szótárak segítik minden léptét; csak ott hagyják árván, azon a küszöbön, ahol a leginkább igényelné a rejtélyfejtő eligazítást: a vendéglők előtt. Dante Poklának megannyi körén-bugyrán tudós ismerettel vezet végig egy könyv, de csődöt mond szánalmasan, ha az antipasta vagy a dolce (no, nem a vita, persze!), előétel vagy utóétel jelenti a kérdések kérdését.

Alábbi listánk – ez a szerény szójegyzék – mintegy 200 szót foglal magába; szó sem lehet hát semmiféle hiánytalanságról, ám az olvasó most már mégsem áll tanácstalanul egy-egy trattoria étlapjára meredve . . . még ha a római nyelv nem is egészen azonos az olasszal. {Az olasz ételek egy részének neve többes számban használatos, ezt szószedetünkben tbsz-szel jelöltük.}

A

abbacchio fiatal bárány

acciuga, (tbsz) acciughe szardella, ajóka

affumicato füstölt

aglio fokhagyma

agnello bárány

agnelotti (tbsz) (ravioli) töltött tésztácskák

agro savanyú (all'agro: olajjal és citrommal)

al, allo, alla módra, módjára, "valahogyan"

alice, (tbsz) alici szardella

amatriciana amatricei

animella mirigy

antipasto előétel

arancio narancs

arrosto sült

arzilla rája

asciutto, -a száraz

B

baccalá tőkehal

basilico bazsalikom (fűszer)

bigné fánk

bistecca beefsteak, bifsztek

braciolina hússzelet

broccolo, (tbsz) broccoli (a kelvirág egy fajtája)

brodettato becsinált

brodo (hús)leves

bucatini (tbsz) rövid csőtészta

budino pudding

burro vaj

burro fuso olvasztott vaj

C

cacciatora vadászné

cacio sajt

calamai, calamari, calamaretti (tbsz) kis tintahalak

calzone "nadrág", sonkával és sajttal töltött tészta

Campo de'Fiori római zöldségpiac

cappelletti (tbsz) (kalapocska formájú) levesbetét (tészta)

carciofo, (tbsz) carciofi articsóka

carota sárgarépa

cavolfiore kelvirág, karfiol

Castelli Romani borvidék (kastélyok Róma körül)

ceci (tbsz) csicseriborsó

cena vacsora

cerase (tbsz) (= ciliege) cseresznye

cervello (agy)velő

ciliege (tbsz) cseresznye

cipolla hagyma

ciriola (tiberisi) angolna, valamint: hosszúkás zsemlye, kenyérke

cocomero görögdinnye

coda alla vaccinara ökörfarokpörkölt

colazione reggeli

con, col, colla valamivel (-val)

conserva konzerv

coppietta húsgombóc, vagdalt hús, "fasírt"

coratella szív-tüdő-máj (bárányé)

cosciatto comb

cotechino főzőkolbász

cozze (tbsz) fekete kagylók

crostata rácsos (linzer)

D

di, dello, della -ból, -tól, -beli, valakié, valamié

diavola (nőstény) ördög

dolce édes (il dolce: utóétel, i dolci: desszert, édes tészta, sütemény)

dorato tojásban kisütve, "aranyozva", bundás

F

fagioli (tbsz) bab

fagioli della regina királynőbab = frissen szedett, még puha bab fava, (tbsz)

fave (nagyszemű) bab, disznóbab

fava dolce (dei morti) mandulás tészta (Halottak napján), "Halottak babja"

fegatelli (tbsz) májdarabok, -szeletek

fegato máj

ferri (tbsz) rost (aiferri=roston sült)

fettuccine (tbsz) széles metélttészta

filetto filé

fiore virág

fornelto (faszenes) tűzhely

fragole (tbsz) eper, szamóca

Frascati Frascati, híres bortermő hely

fresco friss

friggitore rostsütő, nyárssütő, "lacikonyhás"

frittella sült édes sütemény

fritto rántott

frutta (tbsz) gyümölcs

funghi porcini (tbsz) tinoru, vargánya

fungo gomba

G

gallina tyúk (csirke)

giovedi csütörtök (Giovedi gnocchi: csütörtökön krumplinudli)

gnocchi (tbsz) krumplinudli

guanciale tokaszalonna

I

indivia endíviasaláta

insalata (verde) saláta (zöld, fejes)

involtino tekercs

L

legumi (tbsz) hüvelyesek

denticchie (tbsz) lencse

limone citrom

lombello (= lumbello)szűzérme (sertésé)

lumaca, (tbsz) lumache csiga

M

maccheroni (tbsz) makaróni, csőtészta

maiale disznó, sertés

manzo marhahús

maritozzi (tbsz) mazsolás rúd

mascarpone sajtféleség (lágy krémsajt)

mela alma

melanzana tojásgyümölcs, padlizsán

minestra első fogás; (zöldség-)leves

mortadella (nagy) kolbász, felvágott

mozzarella gombóc alakú, fehér, lágy sajt

N

noce dió

noce moscata szerecsendió

Norcia város az Appenninekben, húsipari központ, a szarvasgomba fontos lelőhelye

O

olio olivaolaj

oliva, (tbsz) olive

olajbogyó

P

padella serpenyő

pagliata vékonybél (marháé)

pagnotta kerek kenyér

pan di Spagna (kalács-)tészta, szó szerint: spanyolkenyér

pane kenyér

panino zsemlye

panna tejszin

parmigiano parmezánsajt

pasta tészta

pastasciutta főtt tészta, spagetti

pastina levestészta

patata burgonya

patatine fritte, (tbsz) pommes frites, hasábburgonya

pecorino (csípős) juhsajt

pepe bors

peperoncino (erős) cseresznyepaprika

pera körte

pesca őszibarack

pesce hal

pescivendolo halárus

petto mell

piatto tányér, fogás, étek

piccione galamb

pietanza a második fogás

piselli (tbsz) zöldborsó

pizza lapos kenyértészta, pizza

pizza napoletana pizza sajttal és paradicsommal

polenta kukoricakása

pollo tyúk

polpetta vagdalt hús, frikadella

pomodoro paradicsom

porchetta sertéssült rozmaringgal

porco disznó, sertés

poverella szegényasszony

pranzo ebéd

prezzemolo petrezselyem

prosciutto sonka

provolone sajtféleség

R

ravioli (tbsz) töltött tésztatáskák

regaglie (tbsz) belsőségek (tyúké, csirkéé)

ricotta túró

rigatoni (tbsz) rövid szálú csőtészta

ripieno töltve; töltelék

riso rizs

rosmarino rozmaring

rosticceria rostsütő (hely), rostvendéglő, nyársvendéglő, "lacikonyha"

S

sabato szombat (sabato trippa=szombaton pacal van)

salsiccia kolbász

saltimbocca kis húsroládok

salvia zsálya

sarda, (tbsz) sarde szardella

scaloppina kis hússzelet, "snicli"

semolino dara, gríz

seppia tintahal

sfilatino hosszúkás zsemlye

soffritto fűszeres zsír

sottaceti, (tbsz) "mixed pickles", savanyúság

spaghetti (tbsz) hosszú, vékony tésztaszálak

spezzatino darabokra vágott hús

spiedo nyárs

spuntino imbisz, hideg falat

stracciatella tojásos leves

stravecchio igen öreg, régi

stufatino párolt hús

sugo szaft, mártás, lé

sul, sullo, sulla rajta valamin (-on, -en, -ön)

suppli rizsrudacska

sventola (tűzszitó) legyező

T

tacchino pulyka

tartufo szarvasgomba

tegame serpenyő (al tegame = serpenyőben v. serpenyős)

telline (tbsz) kis kagylók

testa fej

timballo pudingforma

tonno tonhal

tortellini (tbsz) levesbetét (kerek)

trippa borjú- (vagy tehén-)gyomor, pacal

tritato vagdalt

U

uccelletto madárka

umido nedves (1'umido = a párolt hús)

uovo tojás

uva szőlő

V

vecchio régi, öreg

vena (sulla vena) félédes (bor)

verdura zöldféle, főzelék

vino bor

vitello borjú

vongole (tbsz) kis kagylók

Z

zabaione marszalai bor cukorral és tojással

zampone disznóláb, csülök

zucca tök

zupa inglese "angol leves" (= likőrrel átitatott édes tészta)