Kiváló útikönyvek kalauzolják Rómába és Rómában az érdeklődő zarándokot, nem kevésbé jeles szótárak segítik minden léptét; csak ott hagyják árván, azon a küszöbön, ahol a leginkább igényelné a rejtélyfejtő eligazítást: a vendéglők előtt. Dante Poklának megannyi körén-bugyrán tudós ismerettel vezet végig egy könyv, de csődöt mond szánalmasan, ha az antipasta vagy a dolce (no, nem a vita, persze!), előétel vagy utóétel jelenti a kérdések kérdését.
Alábbi listánk – ez a szerény szójegyzék – mintegy 200 szót foglal magába; szó sem lehet hát semmiféle hiánytalanságról, ám az olvasó most már mégsem áll tanácstalanul egy-egy trattoria étlapjára meredve . . . még ha a római nyelv nem is egészen azonos az olasszal. {Az olasz ételek egy részének neve többes számban használatos, ezt szószedetünkben tbsz-szel jelöltük.}
A
abbacchio fiatal bárány
acciuga, (tbsz) acciughe szardella, ajóka
affumicato füstölt
aglio fokhagyma
agnello bárány
agnelotti (tbsz) (ravioli) töltött tésztácskák
agro savanyú (all'agro: olajjal és citrommal)
al, allo, alla módra, módjára, "valahogyan"
alice, (tbsz) alici szardella
amatriciana amatricei
animella mirigy
antipasto előétel
arancio narancs
arrosto sült
arzilla rája
asciutto, -a száraz
B
baccalá tőkehal
basilico bazsalikom (fűszer)
bigné fánk
bistecca beefsteak, bifsztek
braciolina hússzelet
broccolo, (tbsz) broccoli (a kelvirág egy fajtája)
brodettato becsinált
brodo (hús)leves
bucatini (tbsz) rövid csőtészta
budino pudding
burro vaj
burro fuso olvasztott vaj
C
cacciatora vadászné
cacio sajt
calamai, calamari, calamaretti (tbsz) kis tintahalak
calzone "nadrág", sonkával és sajttal töltött tészta
Campo de'Fiori római zöldségpiac
cappelletti (tbsz) (kalapocska formájú) levesbetét (tészta)
carciofo, (tbsz) carciofi articsóka
carota sárgarépa
cavolfiore kelvirág, karfiol
Castelli Romani borvidék (kastélyok Róma körül)
ceci (tbsz) csicseriborsó
cena vacsora
cerase (tbsz) (= ciliege) cseresznye
cervello (agy)velő
ciliege (tbsz) cseresznye
cipolla hagyma
ciriola (tiberisi) angolna, valamint: hosszúkás zsemlye, kenyérke
cocomero görögdinnye
coda alla vaccinara ökörfarokpörkölt
colazione reggeli
con, col, colla valamivel (-val)
conserva konzerv
coppietta húsgombóc, vagdalt hús, "fasírt"
coratella szív-tüdő-máj (bárányé)
cosciatto comb
cotechino főzőkolbász
cozze (tbsz) fekete kagylók
crostata rácsos (linzer)
D
di, dello, della -ból, -tól, -beli, valakié, valamié
diavola (nőstény) ördög
dolce édes (il dolce: utóétel, i dolci: desszert, édes tészta, sütemény)
dorato tojásban kisütve, "aranyozva", bundás
F
fagioli (tbsz) bab
fagioli della regina királynőbab = frissen szedett, még puha bab fava, (tbsz)
fave (nagyszemű) bab, disznóbab
fava dolce (dei morti) mandulás tészta (Halottak napján), "Halottak babja"
fegatelli (tbsz) májdarabok, -szeletek
fegato máj
ferri (tbsz) rost (aiferri=roston sült)
fettuccine (tbsz) széles metélttészta
filetto filé
fiore virág
fornelto (faszenes) tűzhely
fragole (tbsz) eper, szamóca
Frascati Frascati, híres bortermő hely
fresco friss
friggitore rostsütő, nyárssütő, "lacikonyhás"
frittella sült édes sütemény
fritto rántott
frutta (tbsz) gyümölcs
funghi porcini (tbsz) tinoru, vargánya
fungo gomba
G
gallina tyúk (csirke)
giovedi csütörtök (Giovedi gnocchi: csütörtökön krumplinudli)
gnocchi (tbsz) krumplinudli
guanciale tokaszalonna
I
indivia endíviasaláta
insalata (verde) saláta (zöld, fejes)
involtino tekercs
L
legumi (tbsz) hüvelyesek
denticchie (tbsz) lencse
limone citrom
lombello (= lumbello)szűzérme (sertésé)
lumaca, (tbsz) lumache csiga
M
maccheroni (tbsz) makaróni, csőtészta
maiale disznó, sertés
manzo marhahús
maritozzi (tbsz) mazsolás rúd
mascarpone sajtféleség (lágy krémsajt)
mela alma
melanzana tojásgyümölcs, padlizsán
minestra első fogás; (zöldség-)leves
mortadella (nagy) kolbász, felvágott
mozzarella gombóc alakú, fehér, lágy sajt
N
noce dió
noce moscata szerecsendió
Norcia város az Appenninekben, húsipari központ, a szarvasgomba fontos lelőhelye
O
olio olivaolaj
oliva, (tbsz) olive
olajbogyó
P
padella serpenyő
pagliata vékonybél (marháé)
pagnotta kerek kenyér
pan di Spagna (kalács-)tészta, szó szerint: spanyolkenyér
pane kenyér
panino zsemlye
panna tejszin
parmigiano parmezánsajt
pasta tészta
pastasciutta főtt tészta, spagetti
pastina levestészta
patata burgonya
patatine fritte, (tbsz) pommes frites, hasábburgonya
pecorino (csípős) juhsajt
pepe bors
peperoncino (erős) cseresznyepaprika
pera körte
pesca őszibarack
pesce hal
pescivendolo halárus
petto mell
piatto tányér, fogás, étek
piccione galamb
pietanza a második fogás
piselli (tbsz) zöldborsó
pizza lapos kenyértészta, pizza
pizza napoletana pizza sajttal és paradicsommal
polenta kukoricakása
pollo tyúk
polpetta vagdalt hús, frikadella
pomodoro paradicsom
porchetta sertéssült rozmaringgal
porco disznó, sertés
poverella szegényasszony
pranzo ebéd
prezzemolo petrezselyem
prosciutto sonka
provolone sajtféleség
R
ravioli (tbsz) töltött tésztatáskák
regaglie (tbsz) belsőségek (tyúké, csirkéé)
ricotta túró
rigatoni (tbsz) rövid szálú csőtészta
ripieno töltve; töltelék
riso rizs
rosmarino rozmaring
rosticceria rostsütő (hely), rostvendéglő, nyársvendéglő, "lacikonyha"
S
sabato szombat (sabato trippa=szombaton pacal van)
salsiccia kolbász
saltimbocca kis húsroládok
salvia zsálya
sarda, (tbsz) sarde szardella
scaloppina kis hússzelet, "snicli"
semolino dara, gríz
seppia tintahal
sfilatino hosszúkás zsemlye
soffritto fűszeres zsír
sottaceti, (tbsz) "mixed pickles", savanyúság
spaghetti (tbsz) hosszú, vékony tésztaszálak
spezzatino darabokra vágott hús
spiedo nyárs
spuntino imbisz, hideg falat
stracciatella tojásos leves
stravecchio igen öreg, régi
stufatino párolt hús
sugo szaft, mártás, lé
sul, sullo, sulla rajta valamin (-on, -en, -ön)
suppli rizsrudacska
sventola (tűzszitó) legyező
T
tacchino pulyka
tartufo szarvasgomba
tegame serpenyő (al tegame = serpenyőben v. serpenyős)
telline (tbsz) kis kagylók
testa fej
timballo pudingforma
tonno tonhal
tortellini (tbsz) levesbetét (kerek)
trippa borjú- (vagy tehén-)gyomor, pacal
tritato vagdalt
U
uccelletto madárka
umido nedves (1'umido = a párolt hús)
uovo tojás
uva szőlő
V
vecchio régi, öreg
vena (sulla vena) félédes (bor)
verdura zöldféle, főzelék
vino bor
vitello borjú
vongole (tbsz) kis kagylók
Z
zabaione marszalai bor cukorral és tojással
zampone disznóláb, csülök
zucca tök
zupa inglese "angol leves" (= likőrrel átitatott édes tészta)