Főételek:
  • "Aloo gobi" - karfiol-curry - rizzsel és alma-chutney-val (indiai) (HÚSMENTES)
indiai.jpg (16208 Byte) Ezt a receptet kedves barátainktól, a Huffman családtól kaptuk. Azóta már annyi vendégem nyalta meg a tíz ujját utána, hogy most már igazán illik beismernem, hogy az ő tollaikkal ékeskedtem. Aki szereti a "nemzetek konyhája", azaz a kissé egzotikus ételeket, az imádni fogja. A fűszerek beszerzése esetleg kicsit problémás lehet, de csak egyszer kell megvenni, utána már könnyű utángyártani az adagokat. Én Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni őket.
Hozzávalók 4 személyre:
Aloo gobi:
1 nagy fej karfiol (nagyobb) falatnyi rózsákra szedve
kb. 80 dkg krumpli kockára vágva (ha szép a héja, akkor hámozás nélkül)
4-5 paradicsom héja nélkül, apró kockákra vágva
1 citrom leve
4-5 evőkanál olaj
1 evőkanál só
1 teáskanál kurkuma
2 teáskanál őrölt koriander
1-2 teáskanál őrölt chili (vigyázz, csípos!)
2-4 teáskanál garam masala (ez nem csíp)
Alma-chutney:
1/2 kg alma
12,5 dkg mazsola annak, aki szereti (én utálom Smilez.gif (173 Byte))
10-15 dkg cukor (lehetoleg barna)
1 db szárított chili paprika
1 fahéjrúd
2-3 szegfűszeg
2 citromkarika
1/2 dl citromlé
1 teáskanál római kömény (mag)
1/2 tk. ánizsmag
1/4 tk. kurkuma
1 tk olaj
A forró olajon kevergetve pirítjuk a karfiolt és a krumplit, amíg már elkezd nagyon tapadni az edény aljához. Akkor hozzáadjuk a fűszereket (kivéve a garam masala-t) és a paradicsomot és kis lángon, fedő alatt kb. fél óra alatt a saját levében puhára pároljuk. Néha megkeverjük. Ha kész, belekeverjük a garam masalat és a citromlevet.

 

 

 

 

Ebből mindig két-háromszoros adagot szoktam csinálni, mert nagyon finom és nem tud belőle elég lenni itthon... Az almát felkockázzuk. A fűszereket a forró olajon a kövekkező sorrendben pirítani kezdjük: római kömény, ánizs, chili, szegfűszeg, fahéjrúd. (Készítsük ki előre, mert hamar megég). Ha kissé füstöl és érezzük a fuszerek illatát, beleöntjük az almakockákat, (mazsolát), citromkarikát és citromlevet. Jól megfőzzük és a vége felé belekeverjük a cukrot és a kurkumát. Hidegen tálaljuk.

  • "Kela kari" - Banán curry (indiai) (HÚSMENTES)
Különleges ízű, zöld banánból készült curry-étel.
A fűszereket Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni.

Hozzávalók 4 személyre:
7,5 cm-es darab friss gyömbér
50 g ghí vagy vaj
1 ek garam masala
2 tk egész római kömény
1 tk chili por (ízlés szerint el is hagyható)
1 tk kurkuma
1 tk só
1 tk frissen orölt bors
75 dkg éretlen banán (héjastul több, mint 1 kg)
450 g natúr joghurt
1 citrom leve
petrezselyem vagy zöld koriander a tetejére

A meghámozott gyömbért nagyon vékonyan felkarikázzuk. Egy vastag aljú serpenyoben felolvasztjuk a ghít, majd a gyömbért kis lángon 4-5 percig sütjük benne, amíg meg nem puhul. Hozzáadjuk a garam masala-t, a római köményt, chilit, kurkumát, sót és borsot, jól elkeverjük a gyömbérrel és további 2 percig sütjük. A meghámozott banánt 2,5 cm-es darabokra vágjuk, majd betesszük a serpenyobe és óvatosan, de alaposan átforgatjuk, hogy a fuszerek mindenütt rátapadjanak a banánra. Összekeverjük a citromlevet a joghurttal, majd lassan hozzáöntjük a banánhoz. Folyamatos kevergetés mellett majdnem forráspontig hevítjük, majd takaréklángon 10 percig fozzük, amíg a banán megpuhul, de még nem esik szét. Egy elomelegített tálra tesszük, meghintjük a zöldfuszerrel és forrón tálaljuk.
Sütőtök curry a la Govinda (indiai) (HÚSMENTES)
Ezt a receptet Huffman Szilvi barátnőm állítólag a Govinda étterem menüjéből merítette, én meg tőle. Nagyon finom és télen, amikor nincs padlizsán vagy karfiol, nagyon jó szolgálatot tesz.
A fűszereket Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni.
Hozzávalók:
1 kg sütõtök
1 kg burgonya
1/4 kg paradicsom
sajt 2,5 l tejbõl (ezt én 20 dkg Anikó sajttal helyettesítem)
5 dkg vaj, vagy 1 evőkanál ghí
olaj vagy ghí a sütéshez
1/2 evőkanál cukor
1/2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál õrölt koriander
1/2 tk fekete mustármag vagy kalonji mag
1 db zöld chili vagy 1/2 zöld erõspaprika
1 darab friss gyömbér (kb. 1 dkg)
1/4 teáskanál õrölt bors
1 teáskanál citromlé
1/2 evőkanál só
2,5 dl savó vagy víz
A sütõtököt és a burgonyát meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. A burgonyát bõ, forró olajban (vagy ghíben) kisütjük és félretesszük. Közben a vajon (vagy ghín) kipattogtatjuk a fekete mustármagot, hozzátesszük a chilit vagy erõspaprikát, a gyömbért, majd 1-2 perc elteltével a sütõtököt és a sajtot is (Ha Anikót használunk, azt ne.) Rászórjuk a kurkumát, a borsot, sózzuk, cukrozzuk és a vízzel vagy savóval megpároljuk. Vigyázzunk, hogy a sütõtököt ne fõzzük teljesen szét. Ha már majdnem megpuhult, óvatosan belekeverjük a sült burgonyát, a citromlevet, a koriandert és a felszeletelt paradicsomot (plusz az Anikó sajtot). Pár percig fedõ nélkül fõzzük, hogy ne legyen túl nedves.
Illik hozzá a chutney.
  • Paradicsomos-padlizsános bulgur (HÚSMENTES)
bulgur.jpg (15257 Byte) Mielőtt szidni kezdenéd a felmenőimet, előrebocsátom, hogy ezt az ételt nagyon könnyű elkészíteni, kacifántos neve ellenére. A legtöbb, amit főztem belőle egyszerre, 16 adag volt és az is pillanatok alatt elfogyott: mindenkinek rettentően ízlett, lévén igen finom. Köszönet a receptért kedves barátainknak, a Huffman családnak! :o)
Bulgurbúzát bioboltokban, illetve Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban lehet kapni. Barna vagy fehér is van, mind a kettő jó.
Hozzávalók 4 személyre:
250 g bulgur (ha nincs, 150 g búzadara, de SOKKAL jobb bulgurból!)
4 dkg vaj (vagy ghi)
kb. 7 dl víz
500 g padlizsán
250 g paradicsom
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem aprítva
5 evőkanál olivaolaj
1 dl tejszín
50 g dióbél (apróra vágva aki szereti - én nem Smilez.gif (173 Byte))
100 g reszelt Gouda sajt
só, (cayenne bors)
Öntet:
néhány ágacska friss (v. szárított) bazsalikom
2,5 dl joghurt
bors
A bulgurt a vajon megpirítjuk, felöntjük vízzel, majd 5-10 perc kevergetve főzés után levesszük a tűzről és fedő alatt tovább puhítjuk és hűlni hagyjuk. (Ezt a műveletet akár órákkal a többi előtt elvégezhetjük, csak a javára válik.)
A bazsalikom leveleit apróra vágjuk, a joghurttal összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk és behűtjük.
Az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágott padlizsánt az olajon, kis lángon kevergetve kb. 20 percig pároljuk. A puha bulgurt kissé elmorzsoljuk, majd a párolt padlizsánnal, a kockákra vágott paradicsommal, a petrezselyemmel, a sajttal, a tejszínnel meg a dióval összekeverjük és megsózzuk, fűszerezzük. A masszát vékonyan kivajazott magas falú tűzálló tálba töltjük és hideg sütőbe toljuk. Közepes lánggal (180 fok) kb. 30 percig sütjük.
A bazsalikomos joghurtot külön kínáljuk hozzá.
furjtojas_kocsonya.jpg (14683 Byte) Különleges alkalmakra ajánlom ezt a vacsorafinomságot. Kicsit munkaigényes, de egyedi recept. Alighanem tyúktojással is lehet kísérletezni, ha nincs fürj, bár én úgy még nem próbáltam.
Hozzávalók 4 személyre:
20 db fürjtojás,
2 dl tejszín,
1 fej lilahagyma,
20 dkg tehéntúró,
8 dkg vaj,
1 csomó metélőhagyma,
2 evőkanál tejföl,

szerecsendió
A túrót áttörjük, 5 dkg vajjal, sóval, tejföllel kikeverjük. A lilahagymát és a metélőhagymát apróra vágjuk. A fürjtojásokat kevés sóval, reszelt szerecsendióval ízesítve tejszínnel kikeverjük. Keverés közben ügyeljünk, hogy ne legyen habos. Vajjal vékonyan kikent csészékbe öntjük. A csészéket lábasba tesszük, amelyben kétujjnyi víz van. A lábast fedővel félig letakarjuk és egészen lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk. Ha kellőképpen megkocsonyásodott, vajjal és túrókrémmel megkent, lilahagymával és metélőhagymával meghintett pirítóssal melegen tálaljuk.
  • Mézes csirke (vagy laskagomba) zöldpaprikával, szójaszósszal:
mezespulyka.jpg (32752 Byte) Ezt a receptet a budapesti "Sir Lancelot lovagi étterem"-ben "mázas szárnyas" néven futó finomság alapján ötlöttem ki. Az éttermet egyébként mindenkinek ajánlom, nagyon hangulatos (Bp.XIII.Podmaniczky u. 12?), korabeli ruhás pincérekkel, régies nyelvű étlappal, kézzel kell enni...stb. A szóban forgó étek annyira ízlett, hogy mindenképpen meg akartam próbálkozni valamiféle házi utángyártással, melynek egy azóta is kedvenc, gyors és finom fogás lett az eredménye. Újabban "befejlesztettem", azaz kitaláltam a vegetáriánus verzióját: laskagombából és nagyon enyhén pirított szezám- illetve lenmaggal megszórva még finomabb.
Hozzávalók személyenként:
20-30 dkg pulyka- vagy csirkemell filé (vagy laskagomba)
1 édes zöldpaprka (bátrabbak csípőset is használhatnak)
kis olaj
valamilyen grill típusú fűszerkeverék
2 evőkanál méz
2-3 evőkanál szójaszósz
1/2 evőkanál szezámmag (elhagyható)
1/2 evőkanál lenmag (elhagyható)
A pulyka- ill. csirkemell filét és a zöldpaprikát csíkokra vágjuk, ha a grillfűszerben nincs só, akkor megsózzuk. Kevés olajban sütjük, grillfűszerrel megszórva, amíg a hús megpirul. Én a paprikát kicsit később szoktam beledobni, hogy ropogós maradjon. Ha a hús már piros, ráöntjük a szójaszószt, a mézet és esetleg egy kis vizet, ha szükséges. Még egy kicsit sütjük, amíg a méz megolvad és a szósz kicsit besűrűsödik. Krumplipürével a legfinomabb, de csak úgy kenyérrel is pompás vacsora.
sajtszosz&husi.jpg (17707 Byte) Saját találmány. Nagyon finom és praktikus, főleg ha vegetáriánus vendégünk van és nem szeretnénk neki külön főzni. Ilyenkor az ő adagjukból egyszeruen kihagyjuk a húst és kicsit több zöldséget használunk. Tálalhatjuk krumplipürével vagy csak úgy kenyérrel.
Hozzávalók személyenként:
20 dkg pulyka vagy csirkemellfilé
valamilyen grill típusú fűszerkeverék
legalább 2 fajta zöldség az alábbiak közül (mindegyikből egy maroknyi): csemegekukorica, spárga, bambuszrügy, kelbimbó.
sajtszószpor (pl. Knorr) vagy dobozos holland mártás vagy csinálhatjuk házilag is rokfort és valamilyen más keménysajtból, pl. Cheddar vagy Emmentáli), tejfölből és fűszerekből, pl. bazsalikom, oregánó, fokhagyma.
A húst csíkokra vagy szeletbe vágjuk. Kevés olajban megsütjük némi grill fűszerrel. Félretesszük.   Elkészítjük a sajtszószt vagy a zacskón / dobozon található leírás alapján vagy csak összekeverjük a sajtokat, a tejfölt és a fűszereket egy tálban és alacsony tuzön melegítjük, míg a sajt megolvad. A zöldségeket megfőzzük, ill. ha konzervet vagy előfőzöttet használunk, akkor csak lecsöpögtetjük, leöblítjük és vagy a szószba keverjük vagy a tálalóedényre helyezzük. A húst is bele lehet tenni, de én inkább külön szoktam tálalni. Az egész elsőre bonyolultnak látszik, pedig valójában   nagyon könnyű elkészíeni.
Spenótos lasagne (Húsmentes)
Azok számára ajánlom ezt a receptet, akik nem nagyon kedvelik a spenótfőzeléket, viszont semmi ötletük nincs, hogy hogyan lehetne a spenótot finomabban elkészíteni. Szerintem sokkal érdekesebb íze van, mint a főzeléknek és nincs benne fokhagyma.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag száraz lasagne tészta
2 csomag mirelit spenót
0,5 kg túró
kb. 4 dl tej
3-4 evőkanál liszt
2-3 evőkanál olaj
15-20 dkg sajt (pl. Parmezán) a tetejére
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál (fehér)bors
ízlés szerint só
A spenótot kiolvasztjuk és lassú tűzön főzzük, hogy egy kicsit elfője a levét. Belekeverjük a finomra elmorzsolt túrót. Sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Egy másik edényben besamelmártást készítünk: kicsit megpirítjuk az olajon a lisztet, majd felöntjük a tejjel és besűrítjük. Ha nagyon sűrű, kis vízzel lehet hígítani. Sózzuk, borssal fűszerezzük. Valamilyen zsiradékkal kikent tepsibe rétegezzük a (száraz) tésztát és a kétféle krémet, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, majd közepes hőfokon megsütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.

Következő oldal

Előző oldal