Főételek: | |
| |
![]() |
Ezt a receptet kedves barátainktól, a Huffman családtól kaptuk. Azóta már annyi vendégem nyalta meg a tíz ujját utána, hogy most már igazán illik beismernem, hogy az ő tollaikkal ékeskedtem. Aki szereti a "nemzetek konyhája", azaz a kissé egzotikus ételeket, az imádni fogja. A fűszerek beszerzése esetleg kicsit problémás lehet, de csak egyszer kell megvenni, utána már könnyű utángyártani az adagokat. Én Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni őket. |
Hozzávalók 4 személyre:
Aloo gobi: 1 nagy fej karfiol (nagyobb) falatnyi rózsákra szedve kb. 80 dkg krumpli kockára vágva (ha szép a héja, akkor hámozás nélkül) 4-5 paradicsom héja nélkül, apró kockákra vágva 1 citrom leve 4-5 evőkanál olaj 1 evőkanál só 1 teáskanál kurkuma 2 teáskanál őrölt koriander 1-2 teáskanál őrölt chili (vigyázz, csípos!) 2-4 teáskanál garam masala (ez nem csíp) Alma-chutney: 1/2 kg alma 12,5 dkg mazsola annak, aki szereti (én utálom ![]() 10-15 dkg cukor (lehetoleg barna) 1 db szárított chili paprika 1 fahéjrúd 2-3 szegfűszeg 2 citromkarika 1/2 dl citromlé 1 teáskanál római kömény (mag) 1/2 tk. ánizsmag 1/4 tk. kurkuma 1 tk olaj |
A forró olajon kevergetve pirítjuk
a karfiolt és a krumplit, amíg már elkezd nagyon tapadni az edény aljához.
Akkor hozzáadjuk a fűszereket (kivéve a garam masala-t) és a paradicsomot
és kis lángon, fedő alatt kb. fél óra alatt a saját levében puhára
pároljuk. Néha megkeverjük. Ha kész, belekeverjük a garam masalat és a
citromlevet.
Ebből mindig két-háromszoros adagot szoktam csinálni, mert nagyon finom és nem tud belőle elég lenni itthon... Az almát felkockázzuk. A fűszereket a forró olajon a kövekkező sorrendben pirítani kezdjük: római kömény, ánizs, chili, szegfűszeg, fahéjrúd. (Készítsük ki előre, mert hamar megég). Ha kissé füstöl és érezzük a fuszerek illatát, beleöntjük az almakockákat, (mazsolát), citromkarikát és citromlevet. Jól megfőzzük és a vége felé belekeverjük a cukrot és a kurkumát. Hidegen tálaljuk. |
| |
![]() |
Különleges ízű, zöld banánból
készült curry-étel. A fűszereket Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni. |
Hozzávalók 4
személyre: |
A meghámozott gyömbért nagyon vékonyan felkarikázzuk. Egy vastag aljú serpenyoben felolvasztjuk a ghít, majd a gyömbért kis lángon 4-5 percig sütjük benne, amíg meg nem puhul. Hozzáadjuk a garam masala-t, a római köményt, chilit, kurkumát, sót és borsot, jól elkeverjük a gyömbérrel és további 2 percig sütjük. A meghámozott banánt 2,5 cm-es darabokra vágjuk, majd betesszük a serpenyobe és óvatosan, de alaposan átforgatjuk, hogy a fuszerek mindenütt rátapadjanak a banánra. Összekeverjük a citromlevet a joghurttal, majd lassan hozzáöntjük a banánhoz. Folyamatos kevergetés mellett majdnem forráspontig hevítjük, majd takaréklángon 10 percig fozzük, amíg a banán megpuhul, de még nem esik szét. Egy elomelegített tálra tesszük, meghintjük a zöldfuszerrel és forrón tálaljuk. |
Sütőtök curry a la Govinda (indiai) (HÚSMENTES) | |
Ezt a receptet Huffman Szilvi
barátnőm állítólag a Govinda étterem menüjéből merítette, én meg tőle.
Nagyon finom és télen, amikor nincs padlizsán vagy karfiol, nagyon jó
szolgálatot tesz. A fűszereket Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni. | |
Hozzávalók: 1 kg sütõtök 1 kg burgonya 1/4 kg paradicsom sajt 2,5 l tejbõl (ezt én 20 dkg Anikó sajttal helyettesítem) 5 dkg vaj, vagy 1 evőkanál ghí olaj vagy ghí a sütéshez 1/2 evőkanál cukor 1/2 teáskanál kurkuma 1 teáskanál õrölt koriander 1/2 tk fekete mustármag vagy kalonji mag 1 db zöld chili vagy 1/2 zöld erõspaprika 1 darab friss gyömbér (kb. 1 dkg) 1/4 teáskanál õrölt bors 1 teáskanál citromlé 1/2 evőkanál só 2,5 dl savó vagy víz |
A sütõtököt és a burgonyát
meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. A burgonyát bõ, forró olajban
(vagy ghíben) kisütjük és félretesszük. Közben a vajon (vagy ghín)
kipattogtatjuk a fekete mustármagot, hozzátesszük a chilit vagy
erõspaprikát, a gyömbért, majd 1-2 perc elteltével a sütõtököt és a sajtot
is (Ha Anikót használunk, azt ne.) Rászórjuk a kurkumát, a borsot, sózzuk,
cukrozzuk és a vízzel vagy savóval megpároljuk. Vigyázzunk, hogy a
sütõtököt ne fõzzük teljesen szét. Ha már majdnem megpuhult, óvatosan
belekeverjük a sült burgonyát, a citromlevet, a koriandert és a
felszeletelt paradicsomot (plusz az Anikó sajtot). Pár percig fedõ nélkül
fõzzük, hogy ne legyen túl nedves. Illik hozzá a chutney. |
| |
![]() |
Mielőtt szidni kezdenéd a
felmenőimet, előrebocsátom, hogy ezt az ételt nagyon könnyű elkészíteni,
kacifántos neve ellenére. A legtöbb, amit főztem belőle egyszerre, 16 adag
volt és az is pillanatok alatt elfogyott: mindenkinek rettentően ízlett,
lévén igen finom. Köszönet a receptért kedves barátainknak, a Huffman
családnak! :o) Bulgurbúzát bioboltokban, illetve Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban lehet kapni. Barna vagy fehér is van, mind a kettő jó. |
Hozzávalók 4
személyre: 250 g bulgur (ha nincs, 150 g búzadara, de SOKKAL jobb bulgurból!) 4 dkg vaj (vagy ghi) kb. 7 dl víz 500 g padlizsán 250 g paradicsom 1 közepes fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem aprítva 5 evőkanál olivaolaj 1 dl tejszín 50 g dióbél (apróra vágva aki szereti - én nem ![]() 100 g reszelt Gouda sajt só, (cayenne bors) Öntet: néhány ágacska friss (v. szárított) bazsalikom 2,5 dl joghurt bors |
A bulgurt a vajon megpirítjuk,
felöntjük vízzel, majd 5-10 perc kevergetve főzés után levesszük a tűzről
és fedő alatt tovább puhítjuk és hűlni hagyjuk. (Ezt a műveletet akár
órákkal a többi előtt elvégezhetjük, csak a javára válik.) A bazsalikom leveleit apróra vágjuk, a joghurttal összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk és behűtjük. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágott padlizsánt az olajon, kis lángon kevergetve kb. 20 percig pároljuk. A puha bulgurt kissé elmorzsoljuk, majd a párolt padlizsánnal, a kockákra vágott paradicsommal, a petrezselyemmel, a sajttal, a tejszínnel meg a dióval összekeverjük és megsózzuk, fűszerezzük. A masszát vékonyan kivajazott magas falú tűzálló tálba töltjük és hideg sütőbe toljuk. Közepes lánggal (180 fok) kb. 30 percig sütjük. A bazsalikomos joghurtot külön kínáljuk hozzá. |
| |
![]() |
Különleges alkalmakra ajánlom ezt a vacsorafinomságot. Kicsit munkaigényes, de egyedi recept. Alighanem tyúktojással is lehet kísérletezni, ha nincs fürj, bár én úgy még nem próbáltam. |
Hozzávalók 4
személyre: 20 db fürjtojás, 2 dl tejszín, 1 fej lilahagyma, 20 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 2 evőkanál tejföl, só szerecsendió |
A túrót áttörjük, 5 dkg vajjal, sóval, tejföllel kikeverjük. A lilahagymát és a metélőhagymát apróra vágjuk. A fürjtojásokat kevés sóval, reszelt szerecsendióval ízesítve tejszínnel kikeverjük. Keverés közben ügyeljünk, hogy ne legyen habos. Vajjal vékonyan kikent csészékbe öntjük. A csészéket lábasba tesszük, amelyben kétujjnyi víz van. A lábast fedővel félig letakarjuk és egészen lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk. Ha kellőképpen megkocsonyásodott, vajjal és túrókrémmel megkent, lilahagymával és metélőhagymával meghintett pirítóssal melegen tálaljuk. |
| |
![]() |
Ezt a receptet a budapesti "Sir Lancelot lovagi étterem"-ben "mázas szárnyas" néven futó finomság alapján ötlöttem ki. Az éttermet egyébként mindenkinek ajánlom, nagyon hangulatos (Bp.XIII.Podmaniczky u. 12?), korabeli ruhás pincérekkel, régies nyelvű étlappal, kézzel kell enni...stb. A szóban forgó étek annyira ízlett, hogy mindenképpen meg akartam próbálkozni valamiféle házi utángyártással, melynek egy azóta is kedvenc, gyors és finom fogás lett az eredménye. Újabban "befejlesztettem", azaz kitaláltam a vegetáriánus verzióját: laskagombából és nagyon enyhén pirított szezám- illetve lenmaggal megszórva még finomabb. |
Hozzávalók
személyenként: 20-30 dkg pulyka- vagy csirkemell filé (vagy laskagomba) 1 édes zöldpaprka (bátrabbak csípőset is használhatnak) kis olaj valamilyen grill típusú fűszerkeverék 2 evőkanál méz 2-3 evőkanál szójaszósz 1/2 evőkanál szezámmag (elhagyható) 1/2 evőkanál lenmag (elhagyható) |
A pulyka- ill. csirkemell filét és a zöldpaprikát csíkokra vágjuk, ha a grillfűszerben nincs só, akkor megsózzuk. Kevés olajban sütjük, grillfűszerrel megszórva, amíg a hús megpirul. Én a paprikát kicsit később szoktam beledobni, hogy ropogós maradjon. Ha a hús már piros, ráöntjük a szójaszószt, a mézet és esetleg egy kis vizet, ha szükséges. Még egy kicsit sütjük, amíg a méz megolvad és a szósz kicsit besűrűsödik. Krumplipürével a legfinomabb, de csak úgy kenyérrel is pompás vacsora. |
| |
![]() |
Saját találmány. Nagyon finom és praktikus, főleg ha vegetáriánus vendégünk van és nem szeretnénk neki külön főzni. Ilyenkor az ő adagjukból egyszeruen kihagyjuk a húst és kicsit több zöldséget használunk. Tálalhatjuk krumplipürével vagy csak úgy kenyérrel. |
Hozzávalók
személyenként: 20 dkg pulyka vagy csirkemellfilé valamilyen grill típusú fűszerkeverék legalább 2 fajta zöldség az alábbiak közül (mindegyikből egy maroknyi): csemegekukorica, spárga, bambuszrügy, kelbimbó. sajtszószpor (pl. Knorr) vagy dobozos holland mártás vagy csinálhatjuk házilag is rokfort és valamilyen más keménysajtból, pl. Cheddar vagy Emmentáli), tejfölből és fűszerekből, pl. bazsalikom, oregánó, fokhagyma. |
A húst csíkokra vagy szeletbe vágjuk. Kevés olajban megsütjük némi grill fűszerrel. Félretesszük. Elkészítjük a sajtszószt vagy a zacskón / dobozon található leírás alapján vagy csak összekeverjük a sajtokat, a tejfölt és a fűszereket egy tálban és alacsony tuzön melegítjük, míg a sajt megolvad. A zöldségeket megfőzzük, ill. ha konzervet vagy előfőzöttet használunk, akkor csak lecsöpögtetjük, leöblítjük és vagy a szószba keverjük vagy a tálalóedényre helyezzük. A húst is bele lehet tenni, de én inkább külön szoktam tálalni. Az egész elsőre bonyolultnak látszik, pedig valójában nagyon könnyű elkészíeni. |
Spenótos lasagne (Húsmentes) | |
![]() |
Azok számára ajánlom ezt a receptet, akik nem nagyon kedvelik a spenótfőzeléket, viszont semmi ötletük nincs, hogy hogyan lehetne a spenótot finomabban elkészíteni. Szerintem sokkal érdekesebb íze van, mint a főzeléknek és nincs benne fokhagyma. |
Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag száraz lasagne tészta 2 csomag mirelit spenót 0,5 kg túró kb. 4 dl tej 3-4 evőkanál liszt 2-3 evőkanál olaj 15-20 dkg sajt (pl. Parmezán) a tetejére 1/2 teáskanál szerecsendió 1/2 teáskanál (fehér)bors ízlés szerint só |
A spenótot kiolvasztjuk és lassú tűzön főzzük, hogy egy kicsit elfője a levét. Belekeverjük a finomra elmorzsolt túrót. Sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Egy másik edényben besamelmártást készítünk: kicsit megpirítjuk az olajon a lisztet, majd felöntjük a tejjel és besűrítjük. Ha nagyon sűrű, kis vízzel lehet hígítani. Sózzuk, borssal fűszerezzük. Valamilyen zsiradékkal kikent tepsibe rétegezzük a (száraz) tésztát és a kétféle krémet, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, majd közepes hőfokon megsütjük, amíg a sajt megpirul a tetején. |