Zöldséges libavagdalt Hozzávalók: 1 liba apróléka (kb. 1 kg), 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evokanál liszt, só és törött bors ízlés szerint, 1 késhegynyi orölt gyömbér. A megtisztított libaaprólékot az ugyancsak megtisztított, egészben hagyott zöldséggel, sóval, borssal, vöröshagymával annyi vízbe tesszük, amennyiben éppen ellepi. Puhára fozzük. A lébol a húst és a zöldséget kiszedjük. A kockákra vágott zsemlét kevés húslével megöntözzük. A húst lecsontozzuk és a fott zöldséggel együtt ledaráljuk. A pépet összedolgozzuk a kicsavart zsemlével, a tojással, a fott hagymával és 1 gerezd összezúzott fokhagymával. Ha a massza nem formálható, lágy, akkor 1-2 evokanál zsemlemorzsát még hozzáadunk. Közepes tepsit elokészítünk, és sorban, egymás mellé belerakjuk a nedves kézzel formált kisebb gombócokat. Félretesszük. A húslérol lekanalazunk egy evokanálnyi zsiradékot, majd a lisztet rászórjuk, és habzásig forrósítjuk. Ezután felöntjük 3-4 dl-nyi húslével, és folytonosan kevergetve, surure fozzük. A gyömbérrer ízesítjük, majd a tejfölt is beleöntve, még egyszer felforraljuk. Ezután belekeverjük az összezúzott fokhagymát, de már nem forraljuk. A fokhagymás mártást ráöntjük a gombócokra, és az elomelegített forró sütobe toljuk. Addig sütjük, amíg a mártás szép barnáspirosra sül a gombócok tetején. Rendkívül jóízu étel, amelyet nagyobb adagban is érdemes készíteni, mert fagyasztható. Bármilyen köret illik hozzá.