Navarin" avagy Zöldséges Bárányragu Az elkészitéshez az alábbiakat szedjük össze: 80 dg báránycomb v. lapocka, 2 nagyobbacska fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40 dg fiatal zöldbab (mélyhűtött is lehet), 3 -3 közepes nagyságú jóképű sárgarépa és burgonya, 2 db zsenge karalábé, 0,5 dl olaj, 1 ek. friss v. száritott kakukkfű, és ua. paradicsompüré, 2,5 dl száraz fehérbor, 2 ek. rizs v. burgonyaliszt, só, bors. A húst hártyáitól, inaitól megfosztjuk, megmossuk és kb. 3*3 cm-es kockákra vágjuk, szűrőkanálba téve enyhén ecetes (1 l viz 1 ek. ecet) forróvizzel leforrázzuk, hidegvizzel leöblitjük, alaposan lecspegtetjük. A zöldségféléket megtisztitjük, megmossuk a hagymát és a fokhagy- mát apróra vágjuk, a zöldbabot 3-4 cm-es darabokra, a többi zöldséget 1 cm-es kockákra szabdaljuk. Egy öntöttvas tálban vagy agyagedényben megforrósitott olajra rávetjük az előkészitett húsunkat és erős tűzön hirtelen megkapatjuk. Mérsékeljük a tüzet és a húshoz adjuk a hagymákat, fedő alatt 5 percig pároljuk. Edényünket a tűzről levéve belekeverjük még a paradicsom- pürét a zöldségeket a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk s végűl megitatjuk a borral. Az edényünket lefedjük és most viszont már előmelegitett sütőbe v. kemencébe toljuk és a közepesnél kissé magasabb hőmérsékleten (180 fokon ) jó egy órácskán át összeérleljük. Befejezés képpen az edényünket a " melegitőből " kivesszük meg- szórjuk a rizsliszttel, lágyan összekeverjük hogy egyenletes legyen és még 10 percre visszatesszük, mig meg nem tálalunk és vendégeink elfoglalják helyüket. Saját edényében, forrón tálaljuk. Ajánlás: előmelegitett cseréptálból, ha lehet frissensűlt "búbos" falusi kenyeret köretként, fogyasztva mmmennnnyei. Valóban, az egytálételek egyik gyöngyszeme, kevés munka biztos siker.