Velouté és supréme mártás Bársonyos mártás (velouté mártás) Önállóan nem használjuk, alapmártásként szolgál. Hozzávalók . 4 dl csontlé vagy húsleves . 60 g vaj . 40 g liszt . 20 g gomba . 20 g vöröshagyma . só, orölt fehér bors Elkészítése A vajból és lisztbol világos rántást készítünk, a forró csontlével vagy húslével gyors keverés mellett felengedjük, sózzuk, borsozzuk, és a tisztított, darabolt gombával lassan kiforraljuk. A kész mártást átszurjük. Amennyiben halakhoz használjuk, halalaplével, ha szárnyasokhoz, szárnyasalaplével célszeru elkészíteni. Supréme mártás Hozzávalók és elkészítése A fentiekben leírt bársonyos mártást jól felforraljuk. A tuzrol levéve hozzáadjuk az 1 dl tejszínnel elkevert 1db tojássárgáját és átszurjük. Citromlével, cayenne-i borssal ízesíthetjük. Jércéhez, borjúszeletekhez, bárányérmékhez, szárnyas krokettekhez, tojásételekhez, borjúlábhoz adhatjuk.