Tyúkhúslevesek Hozzávalók * 1500 g tyúk * 150 g sárgarépa * 120 g petrezselyemgyökér * 80 g zellergumó * 50 g vöröshagyma * 100 g kelkáposzta * 50 g gomba * 100 g kelvirág * 2 gerezd fokhagyma * 1 cs. petrezselyemzöld * egész bors, só * 120 g csigatészta Elkészítés A szárnyasoknál leírt módon a tyúkot elokészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük foni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyult habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen fozzük. Közben forrásban lévo sós vízben fozzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra. A kész levest a tuzrol levesszük, "pihentetjük", kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merokanállal merve, levesszuron átszurjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfott csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel. A tyúkhúsleves mintájára készítheto: galambleves, fácánleves, csirkeleves, pulykaleves. Kacsa- és libalevest is fozhetünk, de számítsunk rá, hogy eléggé zsíros lesz. Ha az elkészített tyúkhúsleveshez külön megpárolunk zöldborsót, karfiolt, spárgát, a levesbol kivett zöldséget, gombát vékony csíkokra vágjuk, és cérnametéltet adunk hozzá, Újházy-tyúklevest tálalhatunk!