Tatár-bifsztek 1. Hozzávalók: 40 dkg érlelt bélszín, 4 tojássárgája, 1 nagy fej lilahagyma, ízlés szerint csípős mustár, ketchup, törött fekete bors, Worcestershire szósz, zúzott fokhagyma, majonéz, finomra vágott petrezselyemzöld, só, pirított kenyér-szeletkék. A bélszínt (amit előzőleg olajos-borsos pácban legalább három napig érleltem a hűtőszekrényben) finomra darálom, és négy kis halomba osztom. Egy-egy nagy, lapos tányér közepére teszem. Köré rakom a megtisztított és nagyon finomra összevágott lilahagymát és a fűszerekből egy-egy kis adagot. A hús közepébe mélyítek egy kis gödröt, ebbe teszem a tojás-sárgákat (amiket előzőleg külön, egyenként török fel egy kis csészébe, nehogy egy rossz tojás tönkretegye az egész ételt). Mindenki a saját ízlése szerint összekeveri a fűszerekkel. Kenyér-szeletkékre kenve fogyasztjuk. Tatár-bifsztek 2. Hozzávalók: 40 dkg érlelt bélszín, 4 tojássárga, só, törött fekete bors, őrölt köménymag, nagyon finomra metélt lilahagyma, zöldpetrezselyem, csemege uborka, apróra vagdalt, levétől leszűrt kapribogyó, mustár, szardellapaszta, ketchup, Worcester mártás, vaj A bélszínt megdaráljuk, majd négy kis pogácsát formálunk belőle. 1-1 húspogácsát 1-1 üvegtál közepére teszünk. Mélyedést vájunk bele, és beletesszük a tojássárgáját. Köré szórjuk kis kupacokban a fűszereket, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelően keverhesse össze. Frissen pirított kenyérszeleteket kínálunk mellé. Tatár bifsztek 3. Ahogyan egy hentes készíti: Hozzávalók: 1 kg. marha vesepecsenye, vagy gömbölyű felsál, 4 fej közepes nagyságú vöröshagyma, 1,1/2 dkg. só, 1 dkg. őrölt bors. 2 dkg. szép pirospaprika, (őrölt), pici erős paprika, ízlés szerint, 8 dkg. vaj, egy kis tubus (80 gramm) glóbus mustár, 3 evőkanál ketchup, 1 ek. Worcestershire (ejtsd vuszter) szósz. 6-7 tojássárgája (elhagyható), 1, 5-2 dl. étolaj. Előkészítés: A marhahúst hártyáitól megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk, jénai tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a mustárt és leöntjük az olajjal, hogy teljesen ellepje. A jénaira rárakjuk a tetejét és 1-2 napra, hűtőszekrénybe tesszük. Elkészítés: Leöntjük a húsról az olajat, hozzákeverjük a finomra vágott hagymát, és lehetőleg apró lyukú rostélyon 2-3-szor átdaráljuk a hagymával együtt. majd hozzáadjuk a fűszereket, a tojássárgákat, vajat és jó alaposan összekeverjük. Pirítós kenyérrel kínáljuk. Bár milyen ital illik hozzá, csak sok legyen! Tatár bifsztek 4. Szükséges hozzá: marha bélszín, vagy felsál, étolaj, vöröshagyma karikára, illetve apróra vágva, babérlevél, só, bors, szemes bors, piros paprika, ketchup, mustár, citrom., petrezselyemzöld. A húst lehártyázom, majd apró kockára vágom. A hús darabokat nagy tálba teszem. Soronként rakom a húst, majd a karikára vágott hagymát, babérlevelet, sót, szemes borsot. Így rakom le amíg van hús. Ez után étolajjal az egészet leöntöm úgy, hogy az egészet teljesen ellepje, majd lefedem. 4-5 napig hűtőben érlelem. Az érlelés után az olajat leöntöm, a borsot és a babérlevelet kiszedem. A húst a hagymával együtt háromszor, négyszer átdarálom. Amikor ez megvan, jöhet a keverés. Ezt már tényleg ízlés szerint kell csinálni. Én az egészet egybe szoktam megkeverni, van, aki személyre kiporciózza a húst és a hozzávalókat. A megdarált húshoz apránként hozzáadom a sót, borsot, piros paprikát, ketchupöt, mustárt, apróra vágott hagymát, kevés citromlevet csurgatok bele folyamatos keverés mellett. Fontos, hogy alaposan elkeverjük a húst a hozzávalókkal. Én eléggé borsosan, sósan készítem, így jobban csúszik közben meg utána a sör. Amikor kész a keverés, akkor tálba rakom, simára eldolgozom a tetejét, villával díszítem. Nagyon apróra vágott petrezselyemmel megszórom, pár karika citromot teszek rá. A felhasználásig újra hűtőbe teszem. Tálaláskor forró pirítósra kell kenni. Mindig rakok az asztalra sót, borsot, citromot, hogy utána lehessen ízesíteni. Általában ez nálam nem szükséges. Ne feledkezzünk meg, hogy az asztalon mindig legyen sör, mert itatja magát. Tatár-bifsztek 5. 4 (esetleg 6) személyre. Hozzávalók: 60 dkg. bélszín, 4 tojás, 4 dkg vaj, 1 nagy vöröshagyma, só, bors, mustár, ketchup, pirospaprika, A bélszínt megtisztítjuk, kétszer átdaráljuk. Egy tálra vagy négy tányérra négy gombócot formázunk, a közepét benyomjuk, és egy-egy tojást ütünk bele. Ízlés szerint fűszerezzük, mutatósabb, ha csak körben elhelyezzük az apróra vágott vöröshagymát, vajat, mustárt, ketchupot, borsot és paprikát és mindenkire rábízzuk az ízesítést. Van olyan recept is, amely szerint előző nap, olajjal, sóval, mustárral és borssal bekenjük, és éjszakára hűtőgépbe helyezzük pácolni, de - legalábbis mi - nem éreztünk különbséget az előbbihez képest. Tósztot (folyamatosan, frissen pirított kenyérszeletkéket) adunk hozzá és mindenki megkenheti magának. Mi legalábbis így készítjük. Tatár bifsztek 6. Hozzávalók: 40 dkg marhabélszín, 1 tojássárgája, 1 vöröshagyma, só, pirospaprika, őrölt bors, mustár, ketchup, szardíniaolaj A bélszínt kétszer átdaráljuk, és nagy cipóvá formáljuk. Tálra tesszük, közepébe mélyedést nyomunk és ebbe ütjük a tojássárgáját. Köré rakjuk kis kupacokban a fűszereket, és kis pohárkában vagy kancsóban adujuk hozzá a szardíniaolajat, (de e nélkül is jó) és a ketchupöt. Az asztalon a család vagy a vendégsereg előtt keverjük jól össze az egészet, villával alaposan kidolgozva. Akkor jó, ha erősen fűszerezett, enyhén csípős az íze. mindig pirítóssal tálaljuk. Tatár bifsztek 7. Hozzávalók: 1 kg bélszín, 5 tojássárgája, só, bors, piros-paprika, 5 dkg vöröshagyma, ketchup. A bélszínt kétszer megdaráljuk, majd összekeverjük a felsorolt hozzávalókkal. A fűszerekből ízlés szerint tegyünk bele. Pirított kenyeret adunk hozzá.