Tarajos serteskaraj Erre vartam egesz telen! Na, nem a serteskarajra, mert az szerencsere nem hianycikk. A napsutesre gondolok es a tavaszias idojarasra. Meg most is orromban erzem a levego illatat, pedig mar harom hete, hogy egy teljes hetvegen keresztul szuper ido volt. Mi legyen az ebed az ev elso olyan napjan amikor 18 C? van? Hat persze, hogy grillezunk! Gyorsan eldontottuk a dolgot a nejemmel, csak abban kellett neki ellentmondanom, hogy most nem lesz hal. A szomszed halastavabol ugyanis az osszel fogtam ki egy kivetelevel az arra erdemes halakat, amikor a hegyekbe mentek szabadsagra. Szomoruan meselte a szomszedom, hogy az utolso szep peldanyt pedig valami nagy madar fogta ki par nappal ezelott. Latta, hogy ott ul egy madar, de mivel nem mozdult, arra gondolt, hogy a felesege vett valami muanyag diszmadarat. Epp meg akarta nezni, amikor a madar hirtelen mozdulattal beledugta fejet a vizbe, majd a hallal a szajaban elrepult. Kedvesem megvonta a vallat, mintegy beletorodve, hogy megint nem lesz hal es elindult a pincebe vezeto lepcsot takaro ajto fele. Szoltam neki, hogy ha mar ugyis lemegy husert akkor hozhatna fel egy uveg sort is, hiszen a soroslada a melyhuto mellett van. Erre megallt, majd megfordulva, a jobb keze huvelykujjaval a valla felett maga moge mutatva ujra leult az ebedloasztalon levo kavescseszeje ele. A segitokeszseg, a szuntelen tenniakaras, a szorgalom es sok mas noi jo tulajdonsag egy szuletesi hiba miatt a veremben van, ezert felpattanva a helyemrol, elindultam a pince fele, nehogy szegyenszemre a sor szavatossagi ideje lejarjon! Kivettem ket uveget a ladabol, -nehogy elfelejtsem- feltettem a fagyaszto tetejere, majd a fagyasztoban megkerestem azt az egesz csontos sertesbordat, ami par napja kerult be a huvosre. Amikor becsaptam az ajtot, az uvegek elkezdtek tancolni, majd az egyik ongyilkos szandekkal a melybe vetette magat. Hogy sikeresen el tudjam kapni, ahhoz a nagy darab fagyott hust el kellett engednem. Az uveg a kezemben landolt, a szaz kilos jeghegy pedig a bal labamon. Ferfiasan turtem, mint Winnetou az elso hamburger kostolasakor, pedig irtozatosan fajt. Persze titkolom, hogy alig birok menni, ezert neha ejjel felkelek es a nappaliban santikalok felszabadultan fel orat. Konnybe labadt szemmel tettem be a mikroba, hogy egy picit kiengedjen, mielott nekiallok a csontozasnak es a szeletelesnek. Eloszedtem az operaciohoz szukseges kellekeket, a nagy vagodeszkat, a keskeszletet, a fenovasat, es a fuszereket. Kinyitottam az egyik uveg sort, -a masik a hus, ill. a parazs locsolasahoz kell- es kimentem, hogy elokeszitsem a grillsutot a premierre. Ugy gondoltam, hogy nem a kerti falazott grillsutot helyezem uzembe, hanem a hordozhato sutot hasznalom a nappali elotti teraszon. Elo is hoztam, kiszedtem belole a tavalyi hamut, amit nem lustasagbol szoktam benne hagyni, hanem azert, hogy eletszeruen nezzen ki, ne ugy mint egy sterilizalt korhazi edeny, amit a mozgaskeptelen betegek paplanja ala dugnak erre kikepzett munkaerok. Szoval szepen kipucoltam a grillsutot es annyira meg voltam elegedve az eredmennyel, hogy azonnal bementem a konyhaba es felbontottam egy uveg francia vorosbort, hagy levegozzon az ebedig. Felhoztam a pincebol a kisasztalt, szepen kiraktam ra a facsipesztol kezdve a haromfajta faszengyujtoig mindent. Elokerestem a videoallvanyt, beallitottam a kamerat, mert hiszen ilyen nagy esemenyt fel kell venni az utokor szamara. Megneztem a hust a mikroban, tul fagyos volt meg, visszatettem tiz percre. Addig begyujtom a tuzet, - gondoltam magamban, hiszen annak is kell legalabb fel ora amig rendesen parazslik. Lehajtottam a pohar sor felet aztan lementem a pincebe a faszenert. Automatikusan nyulok oda, ahol a zsaknak lennie kell. Hoppa! Ott bizony nincs. Jobban korulnezek, de sehol sem lattam a zsakot. Ekkor eszembe jutott, hogy januar elejen a pesti vendegeinknek csinaltam a boronatarcsan vegyes kinai talat a kerti tuzrakohelyen, megpedig faszennel tuzelve. Megkonnyebbulve sohajtottam egy nagyot es atmentem a mosokonyhaba, arra gondolva, hogy biztosan csak odaig vittem a szeneszsakot. (A kertbol egy lecson itt lent is be lehet jonni.) Itt sem jartam sikerrel, bosszusan mentem fel a konyhaba. Egykori menyasszonyomnal erdeklodtem a faszen hollete felol, de csak az elore kitalalhato valaszt kaptam: - "hol lenne, hat ahova raktad..." stb. Akkor nem lehet mashol, mint a garazs alatti helysegben, ahol a nyari helye van, de telire be szoktam hozni, hogy ne nedvesedjen at. Mivel itt sem talaltam, kezdtem ideges lenni. Tudom, hogy osszel vettem legalabb ket zsakkal arra az esetre, ha telen netalan grillezni lenne kedvem. (Volt mar ra pelda, hiszen telen ez a kornyek Nemetorszag legkellemesebb eghajlatu resze.) Egy darab faszenet sem talaltam, nemhogy egy zsakkal. Most mi a francot csinaljak? Az ismeroseim maximum elektromos grillt hasznalnak, mert senkinek nincs kertje. Beultem a kocsiba, elmentem ket benzinkuthoz, de csak szanakozo mosolyt kaptam. Kezdett vorosodni a fulem, ami nem jot jelent. Hazaerve megittam a maradek sort, sot felbontottam a masik uveget is, hiszen nem volt parazs amire locsolhattam volna, visszavinni a pincebe meg kesz eges lett volna. Csak ekkor vettem eszre, hogy parom a mar teljesen kiolvadt husdarabbal szorgoskodik. Mivel a konyhai nagykes volt a kezeben, nem akartam tulzottan az idegeire menni a kerdezoskodesemmel, mert egyertelmunek tunt, hogy lemondott a finom grillezett szeleteimrol. A sorospoharral a kezemben leultem az asztal vegere es csendben neztem a tevekenyseget. A hust a puha csont nelkuli felere forditotta, es a hosszu pengeju kessel a bordacsontok tovenel, kb. 3 cm melyen bevagta, aztan oldalt forditva a kest, a kerek husreszt felig bevagta. (Ugyelve, nehogy atvagja egeszen.) Mint egy konyvet kihajtva, alkalmassa valik a toltesre. Gyengen besozta, borsozta, es felretette pihenni, amig elkeszitette a tolteleket. A 10 percig langyos vizben aztatott gombat jol lecsepegtette es kinyomkodta. A fustolt szalonnat, a rozmaringlevelkeket, a fokhagymat es a gombat, nem tul finomra vagta, osszekeverte a kiteritett huslapra tette, felgongyolte eredeti formajara, es par hustuvel rogzitette. Ezutan egy hegyes kessel a bordacsontokrol lefejtette tenyernyi vastagon a hust, rahajtotta a kerek hustekercsre es zsineggel az egeszet betekerve osszekototte. Az egnek allo csupasz bordacsontokat egyenkent alufoliaval betekerte, hogy ne egjenek meg, es az egeszet a romai talba tette. Ennyi tenykedest mar tudtam tetlenul ulve nezni, igy kitoltottem a maradek sort es joizuen lehuztam! Kozben azert lattam, hogy nejem olajjal meglocsolta a hust, melle tette a karikara vagott zoldsegeket, ujra sozta, borsozta, es alontotte a bor felet. A tetejet rateve betette a sutobe 40 percrig parolodni 180 C-on. Ezalatt elraktam a feleslegesen elokeszitett cuccokat a teraszrol. Vegul levittem a grillsutot is a garazs ala, gondoltam jo hatulra teszem a nyari gumik melle, legkozelebb ugyis lent fogok grillezni a kerti "Party Center"-nel. Az uj monitorom ures kartondobozat konnyeden fel akarom emelni, hogy feltegyem az egyik kerekhalomra, amikor erzem, hogy van benne valami. Belenezek, hat ket zsak faszen nez velem farkasszemet! Az elso pillanatban olyan arcot vaghattam, mint Hapci, amikor a banyabol hazaterve belepett a furdoszobaba es a szariton eloszor latta meg Hofeherke kiteregetett selyem fehernemuit. Arrebrugtam a kartont,a sutot beloktem a sarokba es valami olyasfelet mormogtam magamban, amit a kepregenyekben villammal, csillagokkal es mindenfele krix-krax-okkal szoktak csak jelolni. Szerelmetes parom a konyhaban aztan teljes termeszetessegel kozolte velem, hogy tenyleg o tette a kartonba a zsakokat, de hat miert nem en raktam rendet a pinceben, es egyebkent is mindenhol rendetlenseget csinalok, es kulonben is mikor akarom mar megolajozni a nappali ajtajat, es rogziteni a szemeteskukakat, hogy a legkozelebbi orkan ne tudja felboritani, es mikor viszem mar el a kocsit a szervizbe, mert megint foltot talalt alatta, es a ciposszekreny ..... stb. Mondta volna meg tovabb is, de szerencsere csengetett a tuzhely oraja. Kihuzta a racsot, levette a tal fedelet es 220 C-ra allitva a homersekletet 15 percig surun locsolgatva sajat levevel, pirosra sutotte a hust. A leszurt pecsenyelet egy labasba toltotte, leszedte a zsirjat, hozzaadta maradek borral elkevert etelkemenyitot, eppencsak felforralta, majd kezi habverovel belekeverte a vajat, es soval, borssal utanizesitette. A hust felszeletelve, kanalnyi martassal meglocsolva talalta. A melegen tartott zoldsegek es a martas kulon cseszeben ill. kancsoban kerult az asztalra. Krokett, petrezselymes rizs, vagy krumplipure illik hozza. Igy lett az idei elso grillezesbol tarajos sertesborda. A receptet a Lakaskultura 1993. oktoberi szamabol banyasztam, ime a hozzavalok: Csontos hosszukaraj egyben, az also gerinccsont nelkul, 2 ek. olaj, 1 dundi porehagyma, 50 dkg sargs- es feherrepa vegyesen, zeller, 3 dl. szaraz feherbor, 1 kk. etelkemenyito, 1 ek. vaj, nehany rozmaringlevel, so, bors. A toltelekhez: par dkg izles szeinti gomba, 5 dkg fustolt baconi szalonna, 1 agacska rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, so, bors.