Túrós csusza Hozzávalók: 20 dkg csuszatészta, 25 dkg tehéntúró, 3 dl tejföl, 8 dkg húsos füstölt szalonna, 1 teáskanál olaj, ízlés szerint só. A tésztát a szokásos módon, forrásban lévo sós, 1 teáskanál olajjal kevert vízbe tesszük és megfozzük. Meleg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. 1 dl tejfölre szedjük. Jól összekeverve, melegen tartjuk. Közben egy nagy serpenyobe beletesszük a finomra vágott füstölt szalonnát, és folytonos keverés közben a zsírját kiolvasztjuk. Ha a pörc már ropogós, és minden zsír kisült belole, szurokanállal kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt szalonnazsírra öntjük a meleg tejfölös tésztát, és eros lángon egy-két percig kevergetve kissé lepirítjuk. Ezután rámorzsoljuk a túrót és a megmaradt tejföllel lelocsolva, a tetejére szórjuk a félretett szalonnapörcöt. Az elomelegített forró sütobe (vagy grill-, esetleg mikrosütobe) toljuk. 8-10 percig pirítjuk. Csak frissen és forrón jó.