Téli vacsorasaláta Hozzávalók: 2 nagy fekete retek, 2 nagy savanykás alma, 1 nagy fej lilahagyma, 1 kis szál póréhagyma, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1/2 citrom leve, 1 teáskanál mustár, 1 késhegynyi törött fekete bors, 25 dkg csalamádé (vagy savanyú káposzta), ízlés szerint só, csipetnyi porcukor. A saláta mártásához a majonézt simára keverjük a kefirrel, és a mustárral, a citromlével, a sóval, a borssal valamint a cukorral pikánsra fuszerezzük. A retket és az almát megmossuk, elobbit meg is hámozzuk, utóbbit csak kicsumázzuk. A lila- és a póréhagymát megtisztítjuk. A retket és az almát megreszeljük, és azonnal belekeverjük a mártásba. A lilahagymát apró kockákra vágjuk, a póréhagyma fehér részét felkarikázzuk, és a kétféle hagymát kis tálba téve megsózzuk, majd összekeverjük. 10 percig hagyjuk állni, ezután a csalamádéval együtt a salátához keverjük. A póréhagyma zöldjét nagyon finomra összevágjuk. A salátát összeforgatjuk, majd tálra halmozva, a pórézölddel meghintjük. Befedve tesszük be a hutoszekrénybe, nehogy a hagymák eros illata "beterítse" a hutoszekrény tartalmát. Legalább fél napig érleljük, csak ezután tesszük az asztalra. Pirított kenyérszeletkékkel kínáljuk.