Jófajta szalonnás lecsó Hozzávalók: 1 közepes hagyma 1 közepes paradicsom 2 közepes paprika 1 kisebb erős zöldpaprika 3 szelet szalonna (legyen benne hús is) 5 dkg jófajta füstölt sajt 4 db tojás csipetnyi darált chili és só két szelet nem túl vékony kenyér A szalonnát kis kockákra vágjuk és lassú tűzön serpenyőben kiolvasztjuk és ropogósra pirítjuk. A szalonnát kiszedjük és félretesszük. A zsír felét kiöntjük a serpenyőből. A hagymát összevágjuk, nem túl apróra. A paprikát és a paradicsomot úgyszintén. A hagymát csipetnyi sóval aranysárgára jól megfonnyasztjuk a zsírban, majd hozzáadjuk a paprikát és a chilit. Amikor a paprika fonnyadni kezd és levet ereszteni, beletesszük a paradicsomot. A tojásokat nagyon kicsi sóval felverjük, a reszelt sajt felét beleszórjuk. Ha a lecsónk késznek látszik, akkor feljebb vesszük a gázt egy kicsit és beleöntjük a tojást. Hagyjuk sülni, közben a kenyereket megprirítjuk, de csak úgy, hogy a közepe puha maradjon. Mikor a tojás még egy kicsit lágy, de jó része már megsült, akkor a tűzről levesszük és megszórjuk a maradék sajttal. Ügyesen lapos tányérra csúsztatjuk. Rászórjuk a szalonnadarabkákat és a szeletelt zöld erőspaprikát. (A paprika ízlés szerint elhagyható, de a szalonna semmiképp.) Pirított kenyeret adunk hozzá, amit megkenhetünk egy lehelletnyi fokhagymával. Félédes vagy száraz fehérbor illik hozzá, utóbbiból egy jófajta fröccs is elképzelhető. Jómagam viszont leginkább egy jófajta sörrel szeretem.