Szalonnás burgonyafőzelék Hozzávalók: 1 kg apró szemű burgonya vagy újburgonya, I S dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, I húsleveskocka, só, őrölt bors. A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felszeleteljük, becakkozzuk, és ropogósra sütjük. A szalonnaszeleteket kivesszük és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük, 1/2 liter krumplifőző vízzel felengedjük, vagy közönséges vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk. A megpuhult burgonyát belerakjuk, és bors­sal meghintve néhány percig együtt pároljuk. Tálaláskor a főzelék te­tejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket.