Sonkás-tormás csirke Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 10 dkg fott kötözött sonka vagy tarja, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evokanál ecetes torma, 1 dl tejföl, 1 evokanál liszt, 1 teáskanál Vegeta, 3 evokanál morzsolt csemege      kukorica, ízlés szerint törött fehér bors, só és cukor. A csirkemellet csontjától és borétol megfosztjuk, majd nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sonkát ugyancsak felcsíkozzuk. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra metéljük, és serpenyoben kevergetve, a zsírját kiolvasztjuk. Rádobjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a csirkemellcsíkokat, és néhány percig még tovább pirítjuk. Ha a hús minden darabkája megfehéredett, ráöntünk egy pohár vizet. Rászórjuk a Vegetát és a borsot, majd jól összekeverjük. Befedve puhára pároljuk. Ezután belekeverjük a sonkacsíkokat, a kukoricát és az ecetes tormát, végül pedig az 1 dl vízzel simára kevert lisztet meg a tejfölt ráöntjük a forrásban levo ételre. Kevergetve jól kiforraljuk, és ízlés szerint sóval meg csipetnyi cukorral ízesítjük. Suru mártás lesz alatta. (Ha mégsem elég suru, el kell párologtatni, vagyis nyílt lángon addig forralni, amíg jól besurusödik.) Szalmakrumpli és párolt sárgarépa illik hozzá vagy egyéb, ízlés szerinti körettel tálalható. Húsvétra való, igazi könnyu étel.