Sonkás lángos 4 dkg élesztő 1 dl tej 1 ek cukor 20 dkg főtt burgonya 50 dkg liszt 1 kk só 20 dkg sonka 2 tojássárgája késhegynyi őrölt bors 1 dl tejföl Az élesztőt beletördeljük a tejbe, beleszórjuk a cukrot, és jól elkeverjük. Tetejét megszórjuk liszttel és konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 15 percig hagyjuk, hogy felfusson. Összetörjük a főtt burgonyát, összekeverjük a liszttel, a sóval, majd beledolgozzuk az élesztőt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy jól dagasztható tészta legyen belőle. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad már sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel. A sonkát apróra vagdaljuk, majd a tojássárgákkal, a borssal és a tejföllel sűrű masszává keverjük. A megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk, a tésztákat kicsit széthúzzuk, hogy nagyobbak legyenek. Egy evőkanál húskeveréket teszünk egy tésztakorongra, és egy másikkal befedjük, széleit jól összenyomkodjuk. Ruhával letakarva még fél órát kelesztjük, majd alacsony, vajjal kikent tepsibe tesszük, olajjal vagy vajjal a tetejét megkenjük és 180 fokon kb. 30-35 perc alatt kisütjük. Változat: Süthetjük bő forró olajban is, de ügyeljünk arra, hogy a töltelék miatt tovább sül, mint a ’sima’ lángos.