Sajtos uborkasaláta Hozzávalók: 1 nagy szál kígyóuborka, 1-2 csokor piros retek, 1 fej saláta, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl kefir, 1 dl ketchup, 1/2 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, mokkáskanálnyi porcukor, kevés törött fekete bors. A saláta mártásához a ketchupot simára keverjük a citromlével, a kefirrel, a sóval, a borssal és annyi cukorral, hogy csak pikáns, de ne édes legyen. Ezután hozzákeverjük a megtisztított és összezúzott fokhagymát. A mártást befedjük és a hutoszekrénybe tesszük. Az uborkát megmossuk, és héjastól legyaluljuk (vagy nagyon vékony karikákra vágjuk), a salátát leveleire szedjük, és megmossuk, majd lecsöpögtetve le is itatjuk róla a vizet. Ezután ujjnyi széles csíkokra metéljük. A retket ugyancsak karikákra vágjuk. Nagy, lapos salátástálra halmozzuk az összekevert uborkát-salátát-retket, és meglocsoljuk a paradicsomos öntettel. Rászórjuk a reszelt sajtot, és befedve ismét betesszük a hutoszekrénybe néhány órára. Tálaláskor mindenki összekeveri a saját adagját. Néhány szelet pirított kenyérrel finom vacsora, vagy hús mellé való saláta.