Sajtgombócleves Hozzávalók: 30 dkg vegyes leveszöldség, 1 tyúkhúsleves-kocka, 2 dl kefír, 1 evokanál liszt, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 2 evokanál búzadara, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál orölt szerecsendió-virág, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés só. A sajtgombóchoz a tojást habosra felverjük 1 evokanál kefírrel, majd összekeverjük a búzadarával és a reszelt sajttal. Megsózzuk, és állni hagyjuk 10 percig. Közben a megtisztított zöldséget vékony csíkokra aprítjuk. Bo egy liter vizet felteszünk a tuzre, és felforraljuk. Ezután beletesszük a zöldséget, a húsleveskockát, és az összes fuszert, a petrezselyemzöld kivételével. Puhára fozzük. A lisztet 1/2 dl vízzel és a megmaradt kefírrel simára keverjük, majd a forrásban lévo levesbe öntjük. Folytonosan kevergetve legalább 5 percig forraljuk. A sajtos gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a forrásban lévo levesbe tesszük. Legalább 10 percig, kis lángon forraljuk. Egy gombócot próbaképpen vágjunk ketté, hogy kiderüljön, jól átfott-e. Végül a megmosott, finomra metélt petrezselyemzölddel meghintjük, de már nem forraljuk.