Sóban sült csirke 1. Hozzávalók: 1,5 kg csirke, 1,5 kg só (nem tévedés), 5 tojásfehérje, 1 alma, 1 ek. Vegeta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál fekete bors, a tálaláshoz vegyes saláta A tojásfehérjét kissé felverem (de nem kell habbá verni) és 1 deci vízzel együtt a sóhoz keverem. A csirkét megtisztítom, átmosom, lecsöpögtetem. A hasába beleteszem a kicsumázott, négybe vágott almát. Beleszórom a majoránnát, a borsot és a Vegetát. A tűzálló edény alját behintem annyi nedves, összetapadt sóval, hogy az egészet elfedje, majd ráteszem a csirkét. A megmaradt összes sót rátapasztom a húsra. A csirke bőre sehol se látsszon ki. A sütőben a vizes só kiszárad és kéreggé sül, a kéregben pedig minden íz és illatanyag bennmarad. Az előmelegített, forró sütőben kb. 70 percig sütöm a szárnyast, majd az asztalra teszem a tálat. Majd lebontom a sóréteget. Ez nem könnyű feladat, de megéri, mert finom. Sok salátával tálaljuk. Sóban sült csirke 2. Hozzávalók: 1 csirke, 1 kg só (nem tévedés), 1 alma, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors A csirkét megtisztítom, átmosom, lecsöpögtetem. A hasába beteszem a kicsumázott, négyrét vágott almát. Beleszórom a majoránnát és megsózom, megborsozom. Egy tűzálló tál aljára annyi sót hintek, hogy elfedje az üveget és ráfektetem a csirkét. A több sót kevés vízzel összekeverem és rátapasztom a húsra úgy, hogy semmi sem látszódjék ki a csirke bőréből. A vizes só rátapad és kéreggé fog sülni rajta! Ebben a kéregben minden íz és illatanyag bennmarad, ezért olyan ízletes és finom ez a csirke! (Nem kell attól félni, hogy ehetetlenül sós lesz!) Az előmelegített, forró sütőben kb. 50 percig sütöm. Végül le lehet bontani a sóréteget. Sok salátát és burgonyát, vagy befőttet és párolt rizst kínálok hozzá. Majonézes salátával hidegen is nagyon finom.