Sárgarépás vagdalt Hozzávalók: 1 szép, hosszú szál sárgarépa, 30 dkg darált hús (bármilyen fajta jó), 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 1/2 dl tej, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott evokanál mustár, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csapott teáskanál piros fuszerpaprika, 2 evokanál olaj. A sárgarépát megtisztítjuk. A tojást habosra felverjük, és félretesszük. A zsemlét apró kockákra metéljük, és a tejet ráöntve, jól összekeverjük. A darált húst mélyebb tálba tesszük, ráöntjük a tojást, hozzáadjuk a megáztatott és összenyomkodott zsemlét, valamint a zsemle áztatásához használt összes tejet. Hozzáadjuk még a mustárt, a pirospaprikát és a nagyon finomra vágott vöröshagymát. Ezután a majoránnával és a borssal fuszerezzük, majd az egészet addig gyúrjuk, dagasztjuk, amíg a massza az összes folyadékot fel nem veszi. Alufóliával kibélelt kisebb, szögletes forma oldalát és alját bekenjük az olajjal, majd belesimítjuk a húsmassza felét. Erre fektetjük rá az egészben hagyott sárgarépaszálat, végül a megmaradt húsmasszát jól rányomkodjuk. A tetejét simára egyengetjük. Bekenjük olajjal, és elomelegített, forró sütobe toljuk. Közepesen eros lángon 40-45 percig sütjük. A sütobol kivéve legalább 20 percig állni hagyjuk, ezután deszkára borítjuk, és lehúzzuk róla az alufóliát. Jó éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Bármilyen köret vagy saláta illik hozzá.