Sáfrányos rizs Hozzávalók: 25 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evokanál vegeta, 1 teáskanál currypor, 2 gerezd fokhagyma, 1 evokanál sáfrányos szeklice, késhegynyi törött fehér bors. A rizst átválogatjuk, tésztaszurobe öntjük, és váltott vízsugár alatt többször megmossuk, majd a rizzsel teli szurot vízbe állítjuk. 20 percig áztatjuk a rizst. Közben a sáfrányos szeklicét forrásban lévo, bo fél liternyi vízbe tesszük, és 5 percig forraljuk, ezalatt szép sárga színét kiadja. A mazsolát megtisztítjuk és összezúzzuk. Az áztatott rizst leszurjük. Lábosba tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd rászórjuk a rizst, és kevergetve üvegesre pirítjuk. A tuzrol félrehúzzuk, belekeverjük a vegetát, a zúzott fokhagymát, a borsot és a curryport, majd ráöntjük a citromlevet, és végül a mazsolát is. Felöntjük a sáfrányos lével, és visszarakjuk a tuzre. Kis lángon, befedve, keverés nélkül addig pároljuk, amíg az összes levét felszívja. Ezután még 15 percig hagyjuk saját gozében duzzadni. Az ily módon készített rizs pergos, gurulós lesz, nem tapad össze. Tálalás elott villával óvatosan átforgatjuk. Csirke mellé nagyon finom, de magába, salátával is kituno vacsorára.