Rumos barackhab Hozzávalók: 30 dkg jó érett, sárga húsú oszibarack vagy sárgabarack (esetleg 15 dkg sárgabarackdzsem), 3 tojásfehérje, 1/2 dl rum (vagy 1 teáskanál aroma), 1 teáskanál citromlé ízlés szerint porcukor, csipetnyi só. A gyümölcsöt megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, és kimagozva apróra összevágjuk. A rummal (vagy az aromával kevert 2 evokanálnyi vízzel) turmixgép poharába rakjuk, és addig keverjük, amíg péppé nem válik. (Ha dzsemmel készítjük, akkor azt a turmixgépben ugyancsak összekeverjük a rummal.) Az elozoleg nagyon hidegre hutött tojásfehérjéket a citromlével addig verjük, amíg félkemény hab lesz belole. Ezután olyan keményre verjük, hogy az edényt felfordítva, ne folyjon ki belole. Végül apránként, kis adagokban hozzáadva a barackpépet, valamint a sót, tovább verjük. Habos, kemény tömeget kapunk belole. Ezt kompótos tálkákba adagoljuk,tetejüket gyümölccsel feldíszítjük, és fél órára betesszük a mélyhutobe. (Tovább nem szabad a mélyhutoben tartani, mert a hoingadozástól az üveg szétrepedhet, de ennyit még kibír.)