Római tál Elődeink kerámia és agyagedényekben sütötték, főzték a jobbnál jobb ételeket. Ma ismét reneszánszát éli a cserépben való sütés. Egészen különleges ízű és zamatú ételeket készíthetünk, ehhez különféle formájú és elnevezésű edényekből válogathat a boltok polcain. A tál használata előtt fontos a hideg vízben való 15-20 percig tartó áztatás. Mindig hideg sütőbe tegye a római tálat, mert különben megrepedhet. A forró sütőből kivett edényt ne tegye hideg felületre, mindig konyharuhára vagy falapra helyezze. A tisztítást, súrolást csak sóval végezze, a mosószeres víz beleivódik a pólusokba. Ha hagyma vagy egyéb erős szagú lett a tál, töltse meg vízzel, öntsön bele 1 pohár ecetet és süsse a sütőben 1 órát. Ezután öntse ki a vizet és dörzsölje be sóval. Melegvizes öblítés után szárítsa ki. Marhatokány római tálban Hozzávalók: 1 1/2 kg marhalábszár 40 dkg vegyes zöldség(sárgarépa, fehérrépa, karfiol, zöldborsó stb.) 1 alma felkockázva 1/2 csomag mazsola 1 citrom reszelt héja só bors majoranna késhegynyi curry néhány szál újhagyma felszeletelve 1 1/2 dl testes félédes vörösbor 1 dl olíva olaj Elkészítés: A római tálat áztassa 15 -20 percig hideg vízbe. A húst vágja fel vékony hosszúkás csíkokra. Az apróra vágott zöldségeket az ízesítőket és a húst egy edénybe keverje össze. Tegye a római tálba egyenletesen elterítve, öntse le az olajjal és a vörösborral. Tetejével befedve süsse kb. 1 1/2 óráig. Tálalja sült burgonyával. Rómaiban rakott csirke Hozzávalók: 1 kg csirke vagy bármely része 1/2 kg burgonya 30 dkg gomba 1 fej vöröshagyma 1 csokor petrezselyem zöld só őrölt bors 10 dkg margarin 2 dl tejföl 1 tojás Elkészítés: A csirkét tisztítsa meg és tetszés szerint darabolja fel. Sóval, borssal fűszerezze és hagyja állni 1 órát. A vöröshagymát és a gombát szeletelje fel, a burgonyát hámozza meg és karikára vágja fel. A római tálat áztassa 20 percet vízben, majd kenje ki a margarin felével. A burgonya felét terítse a tál aljára, a csirke darabokat rendezze rá. A gombát és a hagymát szórja a csirkére, takarja be a maradék burgonyával. A tejfölt keverje el a tojással és egyenletesen simítsa a tetejére. A maradék margarint tegye a tetejére. Fedje a tálat és hideg sütőbe téve süsse magas hőmérsékleten. 40 perc elteltével vegye le a fedelét és süsse pirosra. Káposzta vagy uborka salátával forrón kínálja. Kolbászos káposzta Hozzávalók: 1 kg fehér káposzta 30 dkg páros debreceni, vagy virsli 60 dkg burgonya 1/2 dl olaj 1 húsleves kocka 2 dl tejföl só Elkészítés: A káposztát vágja vékony csíkokra, sós vízben főzze néhány percig, majd csöpögtesse le. A burgonyát vágja vékony karikára. A beáztatott római tálat olajjal kenje ki, majd terítsen az aljára egy réteg burgonyát. Erre kerül a szeletelt kolbász, majd a káposzta fele. Addig rétegezze míg a hozzávalók elfogynak. A leveskockát főzze fel 1/2 l vízzel és öntse a tálba, a maradék olajat locsolja a tetejére. Lefedve tegye hideg sütőbe, majd főzze félkészre, közben ellenőrizze. Ekkor locsolja meg a tejföllel és süsse készre. Forrón, friss kenyérrel tálalja.