RÉPATORTA 6 tojássárgája 11 dkg porcukor 1 cs. vaniliás cukor kis rum A fentieket habosra keverjük. 10 dkg liszt 22 kg darált dió 2 késhegyni szódabikarbóna Ezeket is összekeverni. 6 tojásfehérje 11 dkg porcukor A tojásfehérjéket keményre verni, majd bele a cukor. 40 dkg reszelt sárgarépa Végül mindent óvatosan és adagonként a répával együtt összeállítani, kivajazott, lisztezett sütőformában 70 percig sütni. A sok dió és répa miatt, nehezen sül és viszonylag sokáig; hogy a teteje közben ne égjen az elején alufóliával be szoktam takarni. A tetejét még melegen bekenem baracklekvárral, majd ha kihült csokimázzal vonom be a tortát. Répás süti Hozzávalók: 15 dkg reszelt sárgarépa, 20 dkg rétesliszt, 2 evőkanál citromlé, 10 dkg levétől lecsurgatott, pépesített ananászkonzerv, 25 dkg cukor, 1 dl olaj, 4 tojás, 1-1 teáskanál sütőpor, szódabikarbóna, őrölt szegfűszeg, szerecsendió és szegfűbors, 2-2 dkg mazsola és durvára vágott mogyoró, 12 dkg vaj, 6 evőkanál méz, csipetnyi só. A sárgarépát a citromlével és az ananászpürével összekeverjük. A lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a szegfűborsot is összekeverjük, az olajat is hozzáadva fényesre keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a mazsolát, a mogyorót és a répás keveréket. 2 nagy, téglalap alakú formát kivajazunk, liszttel meghintünk. A tésztát ezekben elosztjuk, és forró sütőben kb. 45 percig sütjük. Az olvasztott vajat és a mézet simára keverjük, és a kihűlt sütemény tetejét ezzel meglocsoljuk. Répatorta Amerikából 2 bögre cukor 1 bögre olaj 3 tojás 3 bögre liszt 2 teáskanál fahéj 2 teáskanál sütopor 1 teáskanál szódabikarbóna 1/2 teáskanál só 2 bögre reszelt répa 1 bögre áttört ananász 1/2 bögre ananászlé 2 teáskanál vanília A cukrot, olajat, ananászlét, tojásokat egy nagy tálba elkeverjük. Szitáljuk össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az elobbi keverékhez. Keverjük el jól, majd óvatosan keverjük bele az ananászt és a répát. 22 X 32 cm tejlon tepsiben 175 fokon egy ótáig sütjük. Mézes répatorta Hozzávalók: 1 dl főzőmargarin, 2 dl méz, 2 db tojás, 1/2 dl frissen facsart narancslé, 1 teáskanál vanília, 4 dl finomra reszelt nyers sárgarépa, 2 dl mazsola, 4 dl (korpás) búzaliszt, vagy rozsliszt, 1 teáskanál só, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 1/2 teáskanál őrölt gyömbér. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. A habverő nagy táljában verjünk habot a margarinból. Folyamatos habverés közben vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyik után jól felverve. Egy másik, kisebb tálban keverjük össze a narancslét, a vaníliát, a répát és a mazsolát. Külön keverjük össze a száraz hozzávalókat is. Ezután felváltva keverjük a kettőt kis adagokban a felvert krémhez úgy, hogy a száraz hozzávalókkal kezdjük, és azzal fejezzük is be. Minden kis adag hozzáadása után alaposan keverjük meg a masszát. A kész tésztát öntsük egy kb. 20 x 30 x 5 cm-es, kizsírozott tepsibe (vagy más, megfelelő - esetleg szétszedhető - tortaformába). 35 - 45 percig süssük, vagy addig, míg a torta közepébe szúrt hideg késpenge tisztán nem húzható ki onnan. Hagyjuk 10 percig hűlni a formában, majd borítsuk egy fémrácsra. A még meleg tortát kenjük (vagy fújjuk) be vékony réteg mézzel, ettől szép fényes lesz. Ezután hagyjuk csak teljesen lehűlni, szépen szeletelni csak a hideg tortát lehet. Sárgarépás muffin a.. 1 merőkanál kukoricaliszt b.. 1 merőkanál búzacsíra c.. 3 merőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy graham liszt d.. fél dl olaj e.. 1 dl méz vagy barnacukor f.. 3 kiskanál szódabikarbóna g.. 1-2 dl víz h.. 1 citrom leve i.. 2 szál sárgarépa pépesítve vagy reszelve j.. 2-3 evőkanál mazsola A szódabikarbónát a vízben feloldjuk. A hozzávalókat összekeverjük, amíg a tészta tetején buborékok lesznek. Kb. negyed órát állni hagyjuk, majd olajozott, kilisztezett tepsiben kb. 200 fokon előmelegített sütőben megsütjük.