Portói körtedesszert zabpehely falatokkal Hozzávalok: 2 db érett körte 2 dl vörös portói 5 dkg cukor 1 rúd fahéj 1 citrom héja 4 ek hideg víz 10 dkg törökmogyoro friss mentalevél tejszínhab a tálaláshoz zabpehely falatokhoz: 5 dkg vaj 10 dkg zabpehely 1,2 dl tejszín A körtéket meghámozzuk, elfelezzük és kicsumózzuk. A citrom héját, a portóit a fahéjat és a vizet alacsony hőfokon fel- forraljuk. Beletesszük a körtét, és alacsony hőfokon 5 percig pároljuk. A szirupban hagyjuk kihűlni. Amikor a körte kihűlt, óvatosan át- emeljük egy tálba, a szirupot visz- szatesszük a főzőlapra. Gyorsan beforraljuk annyira, hogy a kanál hátán vékony bevonatot képezzen. Kivesszük belőle a fahéjat és a citrom héját, és hagyjuk kihűlni. Tálaláshoz mindegyik körtét egy deszkára helyezzük, vágott felükkel lefelé. A száruknál egyben hagyva éles késsel bevagdossuk hosszában, majd egy tortakenő kés segítségé- vel óvatosan megemeljük és tányérra helyezzük. Finoman megnyomjuk, hogy legyező formájúra nyíljon szét. Megöntözzük a portói sziruppal, tetejére pirított mogyorószeleteket szórunk, mentalevéllel díszítjük. Tejszínhabbal tálaljuk, hidegen. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyő- ben és pirítsuk meg a zabpelyhet. Keverjük össze a cukorral és mele- gítsük, amíg a cukor is megpirul. Keverjük bele lassan a tejszínt, forraljuk fel, majd főzzük, míg sűrű masszává válik. Nyújtsuk ki, kerek, vagy más formá- jú kiszúróval, és süssük meg 200 fokon 15 percig. Hagyjuk kihülni.