PEZSGŐS PULYKA HOZZÁVALÓK: 1 bébipulyka (kb4kg-os), 2 hagyma, 2 sárgarépa, egy zeller, 20 dkg baconszalonna, 1 csokor petrezselyem, kapor, zsálya, 2 dcl húslé (leveskóckából) 4 dcl pezsgő, só ELKÉSZITÉS: kb 4 óra (a pulyka kilogrammjaként 1 óra) A konyhakész pulykát sózzuk be kivül-belül, tekerjük be a szalonnaszeletekkel, amit hústüvel rögzitsünk. A megmosott felkockázott zöltségeket tegyük egy nagy tűzálló tálba, fektesük rá a pulykát, öntsük rá a húslét, és 180 C-on kezdjük sütni. Időnként locsoljuk meg pezsgővel. Befejezés előtt egy órával adjuk hozzá a zöld füszereket. Az utolsó húsz percben távolitsuk el a pulykáról a szalonnát, hogy a bőre ropogósra süljön. Ha kész, szűrjük át a zöltséges szaftot, keverjük el egy deci pezsgővel, forraljuk fel és liszttel sűritsük be a szószt. A pulkát szeleteljük fel, és a forró szósszal leöntve tálaljuk. Burgonyapürét adunk mellé.