Püspökkenyér (egyszerűbben) 4-8 személyre 30 dkg liszt 30 dkg cukor 12 dkg margarin 2 tojás 0,5 csomag vanilincukor 10-12 g sütőpor magok, gyümölcsök A lisztet szitáld át és jól keverd el benne a sütőport. A tojásokat dolgozd össze a cukorral, a margarinnal, a vanilincukorral és a liszttel. (Ha van, használj mixert.) A masszába keverd bele (ne géppel!) a magokat és gyümölcsöket. Egy őzgerinc- vagy téglaformát kenj ki margarinnal, azt szórd meg liszttel s ebbe simítsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben (180-200 fokon) úgy süsd, mint a felfújtakat. Ha túl gyorsan pirulna, laza alufóliatakarással védd a tetejét a sugárzó hőtől. (Legalább 1 óra, amíg átsül.) A püspökkenyér gazdagítására különösen alkalmas a mandula, dió, mogyoró, birsalmasajt, étcsokoládé, mazsola, valamint a különféle aszalt és kandírozott gyümölcsök. Ezeket az összetevőket mindig apróra vágjuk. Ha friss, magozott, félbevágott meggyet is használunk, akkor azt előbb - amennyire csak lehet - lecsurgatjuk, majd lisztbe forgatjuk (például egy zacskóban liszttel összerázzuk), ez gátolja majd meg, hogy a tésztát eláztassa, illetve, hogy a meggy lesűllyedjen a massza aljába. A fenti tésztamennyiséghez körülbelül 3 deciliternyi vágott adalékot adunk.