Pörkölt - disznóból vagy marhából 4 személyre 80 dkg hús (comb, illetve lábszár) 20 dkg vöröshagyma 2-3 evőkanál zsír vagy olaj 1 kávéskanál pirospaprika 1 zöldpaprika 1 paradicsom só A húst mosd meg, töröld szárazra, és vágd 2-3 centis kockákra. A zsiradékon párold üvegesre a felkockázott hagymát, majd a tűzről levéve szórd meg pirospaprikával, s azt keverd el benne. Utána önts hozzá 1 dl vizet, és időnként megkeverve fedő alatt lassan süsd zsírjára (vagyis addig párold, amíg a fölös víz távozik - addigra a hagyma úgy megpuhul, hogy később szétfőve sűrű szaftot ad). Dobd rá a húst, s nagyobb lángon, folytonos forgatás-keverés mellett, pörköld a húst (míg a felülete fehér nem lesz). Fogd vissza a tüzet, add hozzá a felaprított paradicsomot és paprikát, sózd, fedd le, és párold puhára a húst a saját levében. (Ha a lé elfogyna, mindig csak egy kicsi vízzel pótold.) Ha a zöldpaprikának és a paradicsomnak már nincsen szezonja, akkor megteszi helyettük néhány kanál lecsó is. Lajos Mari egyébként azt mondja, hogy pörköltből mindig sokat érdemes főzni, mert a 20 dkg hús ugyanolyan lassan készül el, mint a 2 kilónyi. A felesleg pedig lefagyasztva hónapokig tárolható és sok mindennek lehet alapanyaga.