Orosházi tarhonyás csirkéhez (Egytál étel) Egy egész csirkébôl (vagy számunkra kedves alkatrészeibôl) pörköltet készítünk: a csirkét feldaraboljuk, 3-4 nagyobb fej vöröshagymát felkockázunk, zsiradékon megdiszteljük, ôröltpaprikát szórunk rá, hozzádadjuk a feldarabolt csirkét, sózzuk, kis vizet adunk hozzá, paprikát (ki szereti, csípôset), 1 szem paradicsomot (télen lecsót), és félig megfôzzük. Közben egy edényben kevés zsiradékon kissé megpirítjuk a tarhonyát (1 cs., ha jól emlékszem 25 dkg-os, ja igen, és nem gépi "sörét", hanem házi tarhonyát) és hozzáadjuk a félkész csirkepörkölthöz. Kb. annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi - ezt késôbb pótolgatni kell, sok vizet felvesz, inkább lucskosnak kell lennie - és tovább fôzzük. Néha nem árt óvatosan megkavarni (vagy rázni), mert könnyen lekaphat. (Egy "kicsi" lekapás nem árt, annál finomabb.) A tarhonya után kis idôvel karikára szeletelt (kb. 5-8 közepes szem) krumplit adunk hozzá (vizet is), és ha ez is megpuhult, akkor kész. Némi tapasztalat és/vagy jó idôzítés kell hozzá, mert a csirke szétfôhet, míg a tarhonya vagy a krumpli kemény marad. A csirke sem mindegy: a bolti gyorsabban elkészül, míg egy rendes falusi csirkéhez több fôzési idô szükségeltetik. A leírás alapján talán nem tunik különlegesnek, de ha valaki fantáziát lát benne, próbálja ki bátran, nagyon finom tud lenni a csirkepörkölt szaftban átfôtt tarhonya és burgonya, magáról a pörköltrôl nem is beszélve.