Nyers salátatál Hozzávalók: 1 csokor piros retek, 2 zöldpaprika, 25 dkg kínai kel vagy kelkáposzta, 1 szép szál sárgarépa, 15 dkg gomba, 15 dkg kifejtett zsenge cukorborsó, 1 fej zsengekaralábé, 3 dl kefir, 1 dl majonéz, 1 csokor kapor, 1 evokanál ketchup, 2 gerezd fokhagyma, pár csepp citromlé, ízlés szerint só. A retket, a karalábét, a sárgarépát, a káposztát és a gombát megtisztítjuk. A retket nagyon vékony karikákra gyaluljuk, a karalábét vékonyka hasábokra vágjuk. A gombát vékonyan felszeleteljük, és citromlével azonnal megcsöpögtetjük, nehogy megbarnuljon. A többi zöldséget szép hosszú szálakra reszeljük. Csoportonként nagy tálra rendezzük, és fóliával letakarva, hutoszekrényben jól lehutjük. A salátaöntetekhez a majonézt összekeverjük a kefirrel, majd három részre osztjuk. Az egyik adagot megtisztított és összezúzott fokhagymával keverjük össze, a másikat a megmosott, és finomra vágott kaporral ízesítjük, a harmadik adagot pedig a ketchuppal fuszerezzük. Mindegyiket ízlés szerint meg is sózzuk. A nyers salátát ki-ki a neki tetszo mártással a tányérján összekeveri.