Sós levesek Savanyú zöldbableves Hozzávalók: 1/2 kg zsenge friss zöldbab 1,5 l víz só őrölt bors 2 babérlevél 1/2 dl olaj 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál finomliszt 2 dl tej 2 dl tejföl 1/2 citrom leve vagy ízlés szerint ecet 1 csokor friss kapor A szálkáitól megtisztított zöldbabot vágja 1 cm-es darabkákra. Többször váltott vízben mossa meg, majd 1,5 l vízben főzze puhára, amit sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezett. A felforrósított olajban a fokhagymát kissé süsse meg, hozzáadva a lisztet pirítsa zsemleszínűre. Hideg tejjel felengedve öntse a forrásban levő leveshez. Ízesítse a tejföllel és jól forralja össze. Kicsit hagyja hűlni, majd a babérlevelet dobja ki. Kevés citromlével vagy ecettel savanyítsa ízlése szerint. Tetejére apróra vágott friss kaprot tegyen. Melegen és hidegen egyaránt finom. Brokkolikrém leves Hozzávalók: kb. 30 dkg brokkoli 1 fej vöröshagyma só 1 kanál étkezési keményítő 2 dl tejföl 1 dl tejszín bors szerecsendió A brokkoli rózsákat és az apróra vágott hagymát sós vízben főzze puhára. A főző vízzel együtt turmixolja simára. Keverje el benne az ételkeményítőt, hogy sürü mártás legyen. Ízesítse tejföllel, tejszínnel, sóval, őrölt borssal és szerecsendióval. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel lehet hígítani. Jól forralja össze. Tálalásnál a tányérba pirított zsemlekockát vagy puffasztott rizst Tegyen, erre szedje a forró levest. Tárkonyos csirkeleves Hozzávalók: 1 db filézett csirkemell 1 fej vöröshagyma 3 dkg vaj 2 l víz 1 szál sárgarépa 15 dkg zöldborsó 1 citrom 1 kanál liszt só őrölt fehérbors 1 dl tejszin 2 dl tejföl 1 csokor tárkony, Galuskához: 1 tojás, 4 kanál liszt só A csirkemellet vágja vékony, kb 3 cm hosszú csíkokra. A felforrósított vajon a vöröshagymát pirítsa amíg üveges lesz, majd adja hozzá a csirkét és rövid idő alatt pirítsa meg. A kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót is tegye a húshoz és gyakori kevergetéssel kb. 5 percig főzze együtt. Szórja meg 1 kanál liszttel és öntse fel a vízzel. Ízesítse sóval, fehérborssal, 2 karika citrommal. Minden hozzávalót főzzön puhára, a közben elforrt vizet pótolja. A galuskákhoz a tojást, lisztet, sót keverje össze, majd kiskanál hegyével szaggasson apró galuskákat a forró levesbe. Tegye bele a tejszínt, és a tejfölt és a vagdalt friss tárkonyt. Citromlével ízesítse.