Narancsos tüzdelt pulykamell Hozzávalók 8 személyre: 1,5 kg kicsontozott, b?rös pulykamell só, ?rölt fehér bors 2 nagy fej hagyma 8 gerezd fokhagyma 100 g húsos, füstölt szalonna 4 ek. olaj 2 dl száraz fehérbor néhány salátalevél A mártáshoz és a körethez: 1 citrom, 8 narancs 2 púpozott ek. kristálycukor diónyi vaj/margarin 1 dl vörösbor 2 ek. étkezési keményít? só, bors, chilipor Elkészítés: A húst leöblítjük és fél órára besózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karcsú gerezdekre, a fokhagymát és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Óvatosan, hogy épségben maradjon, lefejtjük a húsról a b?rt, tetejét hosszanti irányban, a rostokkal párhuzamosan 4-5 csíkban mélyen bevagdossuk. Belenyomkodjuk a szalonna- és fokhagymacsíkokat, majd visszaterítjük a tetejére a lefejtett b?rt, és sonkaszer?en megkötözzük, hogy kerek szeleteket kapjunk. Mélyebb süt?edénybe vagy tepsibe tesszük a pulykamellet, meghintjük borssal, mellédobjuk a hagymagerezdeket és a kimaradt szalonna-fokhagyma-csíkokat. Meglocsoljuk az olajjal, aláöntjük a bort, lefedjük, és 180 fokra el?melegített süt?ben, saját levével gyakorta meglocsolva puhára pároljuk (kb. 1,5 óra), végül fedetlenül további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben a mártáshoz a citromot és 2 narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megsikálunk, burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk (csak színes héjukat használjuk fel, fehér bundájuk keser?!), majd gyufaszál vékonyságú csíkokra vágunk. Forrásban lév? vízbe dobva 5 percig f?zzük, aztán hideg vízbe szedjük és leszürjük. A citromot, ezt a 2 narancsot és még kett?t félbevágunk, levüket kinyomkodjuk, átsz?rjük. A maradék 4 narancsot meghámozzuk, majd vékonyan felkarikázzuk ( a hámozás- szeletelés közben kifolyt lét a többi narancsléhez adjuk). A húst deszkára emeljük, és alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, majd leszürjük. Kisebb lábasban a vajjal/margarinnal barnára pirítjuk a cukrot, hozzáöntük a citrom- , narancs- és pecsenyelét, végül a bor felét, és er?s tüzön, fed? nélkül 10 percig forraljuk. A maradék borban elkeverjük az étkezési keményít?t, a mártáshoz adjuk, és éppen csak sürüsödésig forraljuk (1 perc), majd beletesszük az el?f?zött citrom- és narancshéjcsíkokat, utánasózzuk, borsozzuk, 1-2 csipet chiliporral ízesítjük és összeforrósítjük. Fed? alatt melegen tartjuk. Lehántjuk a húsról a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra helyezzük, és körbedíszítjük a narancsszeletekkel. A többit külön tálon, a mártást mélyebb tálkában, forrón kínáljuk. Burgonyapüré, krokett illik hozzá. FONTOS: A húst el?z? nap megpárolhatjuk, így másnap csak a sütés és a mártás elkészítése a dolgunk.