Hozzávalók 4 darab 3,5 decis üveghez: > > - 1 kg narancs > - fél liter 100%-os rostos narancslé > - zselésítő anyag 1 kg gyümölcshöz > - 1 kg kristálycukor > - 2 citrom leve > - 1 tasak vaníliáscukor > - fél mokkáskanál fahéj > - 3-4 szem szegfűszeg > - 1 szem csillagánizs (elhagyható) > - 3 cl Campari vagy piros gyümölcsszörp > > > A narancsokat mossa meg forró vízben és törölje szárazra. Nagyon > vékonyan (burgonyahámozóval) szedje le a narancsszínű héjat. Ha a > fehér rész is rajta marad, keserűbb lesz a dzsem. A narancsszínű héjat > gyufaszál vastagságúra aprítsa fel, dobja forrásban levő vízbe, főzze > öt percig, majd tíz percig áztassa hideg vízben. Ezután szűrje le, és > konyharuhára terítve szárítsa meg. > A gyümölcsről hámozza le a maradék fehér héjat is, majd a fehér hártya > közül éles késsel vágja ki a gerezdeket. A héjban, a hártyák közt > maradt, és a filézés közben keletkező levet öntse a rostos > narancsléhez. Keverje a zselésítő anyagot a csomagoláson olvasható > recept szerint a gyömülcshúshoz. A narancslevet egy lábosban keverje > össze a kristálycukorral, a citromlével, a vaníliáscukorral, a > fűszerekkel és a narancshéjcsíkokkal, forralja fel, majd fedő nélkül > időnként megkeverve főzze 5 percig. Adja hozzá a zselésítőanyaggal > elkevert narancshúst, és állandó kevergetés mellett főzze az > újraforrástól számítva 2 percig. A még híg masszát vegye le a tűzről, > és keverje bele a Camparit/szörpöt. A fűszereket dobja ki a dzsemből, > ha szükséges, szedje le a habját. > Töltsön fel egy tepsit egy ujjnyi meleg vízzel, ebbe állítsa bele a > négy befőttesüveget. Töltse mindegyiket teli a dzsemmel, azonnal zárja > le és állítsa őket fejtetőre. Öt perc múlva visszafordíthatja, és kész > is a dzsem.