Mustáros uborkamártás Hozzávalók: 1,5 dl majonéz, 1 nagyobb ecetes (csemege) uborka, 1 evokanál fehér bor, 1 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl (vagy a savójától megszabadított kefir), 1 evokanál mustár (aki szereti, csíposet is tehet bele), 1 csokor snidling (vagy 1 kicsi reszelt hagyma), ízlés szerint só. A majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral és a borral. Az uborkát az almareszelo legfinomabb fokán lereszeljük, majd hozzáadjuk a mártáshoz. A fokhagymát megtisztítjuk, és fokhagymaprésen összezúzva ugyancsak belekeverjük. Porcukorral, törött fekete borssal és sóval ízlés szerint megfuszerezzük. Végül belekeverjük a megmosott, lecsöpögtetett, és nagyon finomra aprított snidlinget (vagy a reszelt hagymát). A mártást befedve betesszük a hutoszekrénybe, és csak közvetlenül tálalás elott rakjuk az asztalra. A forró burgonya mellé nagyon finom a jéghideg, pikáns mártás. (Nyáron nyers uborkával is lehet készíteni, akkor több mustárral érdemes fuszerezni.)