"Mont Blanc" - gesztenyepüré Hozzávalók (4 személyre): 1/2 kg gesztenye, 1/2 l tej, 50 g cukor, 1/2 vaníliarúd, só, 1/2 dl rum, 4 dl tejszín, 1 zacskó (20 g) vaníliás cukor, 4 cukrozot cseresznye. A gesztenyék héját a domború oldalukon bevágjuk, hideg vízben feltéve, a forrástól számított 10 percig fozzük. A cukorral, a felhasított vaníliarúddal és 1 csipet sóval felforraljuk a tejet. A gesztenyeszemeket még melegen meghámozzuk, egyenesen beledobáljuk a tejbe, és kb. 40 percig vajpuhára fozzük. A vaníliát kidobjuk, a gesztenyét krumplinyomón áttörjük, hozzákeverjük a rumot, ha túl morzsalékosnak találjuk, egy kevés tejjel vagy tejszínnel lágyítjuk, tálalásig hidegen tartjuk. A vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt, csillagbetétes nyomózsákba tesszük. A gesztenyemassza 2/3 részébol, a krumplinyomó segítségével, 1 nagy vagy 4 kistányér közepére csinos hegyet, a "hegy" oldalára vastag "habgleccsereket", a tetejére pedig "hab-hósipkát" nyomunk. Megszórjuk a maradék átnyomott gesztenyével, és cukrozott cseresznyével díszítjük. Ötlet: a gesztenyemassza kisebb adagokban 1 évig is eláll a mélyhutoben, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belole. Ha sós, vagy legalábbis cukrozatlan tejben fozzük meg, húsételek töltésére is felhasználhatjuk.