Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?   Ánizs (és a csillagánizs) mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, keleten: főzelékek Babér levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek, (jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel) Barbecue levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek Bazsalikom levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük) Borecet saláták, húspácok Boróka pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek Bors levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok Borsfű (csombor) mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, (feketebors pótlására is használjuk) Borsmenta gyümölcssaláták, húsok töltelékei Cayenne bors mártások, sült húsok, rizsek, halételek, sajtos és tojásételek Chili pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek Curry mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek Citromfű mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek Citromhéj húsos töltelékek, roston sült húsok és halak Citromlé saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek Édeskömény saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények Fahéj sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek Fekete üröm mártások, liba- és sertéssültek, káposzta- és gombaételek Fokhagyma levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok Gyömbér mártások, sütemények, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek Izsóp pácok, pecsenyék, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták Kakukkfű levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek (jól társítható petrezselyemmel és babérral) Kapor mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok Kapri mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak (mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval) Koriander mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva az ánizst helyettesíti) Kömény levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek Kurkuma mártások, ételek színezése Lestyán levesek, főzelékek, pártétomok, mártások, saláták Majoranna mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek Mustár pácok, mártások, körözöttek Olajbogyó mártások, saláták (gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival) Pirospaprika mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások Petrezselyem levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk) Rozmaring mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogások Sáfrány húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice) Snidling (metélőhagyma) saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli Szardella (vagy szardellapaszta) mártások, öntetek (gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval) Szegfűbors mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények Szegfűszeg mártások, sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok Szerecsendió (és a szerecsendióvirág) mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek Szurokfű (origano) levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák Tárkony levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek Tárkonyecet saláták, mártások Torma mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető) Turbolya levesek, tyúk- és báránysültek Vanília mártások, sütemények, gyümölcsételek Zeller mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek Zsálya pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, lágy sajtok