MEGGYMÁRTÁS Végy 30 dkg magozott meggyet, 3 dkg lisztet, 2 dl tejfölt, 1 dl vörösbort, 8 dkg cukrot, 1/2 citromot, sót, fahéjat, szegfűszeget. 4-5 dl vízhez add hozzá a bort, sózd, cukrozd, tedd bele a szegfűszeget, fahéjat, a citrom héját, majd forrald föl és főzd meg benne a meggyet. A tejfölből és a lisztből készíts habarást és ezzel sűrítsd be a mártást. A végén cukorral és citromlével végezd el az utóízesítést. Ízeit tovább gazdagíthatod, ha habarás előtt a megfőtt meggy harmadát kiszeded, áttöröd és úgy teszed vissza a mártásba. (A fahéjat, szegfűszeget lehetőleg fűszerzacskóban főzzük a lébe, ugyanis a végén így a legkönnyebb kidobni, de fűszerzacskó híján megteszi egy teadió is.)