Marhapörkölt burgonyagombóccal 1. Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalábszár, 1 kg lisztes burgonya, 12 dkg búzadara, 1 fej vöröshagyma, fél fej Lollo Bianco saláta 5 dl tej, 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, pirospaprika, durvára őrölt bors, reszelt szerecsendió Elkészítés: A húst megmossuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felkockázzuk, majd a forró olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, és hozzáadjuk a húst. 2-3 percig pirítjuk, megsózzuk, majd felöntjük a vörösborral. Fedő alatt, kb. 1 órát pároljuk, közben kevés vízzel vagy húslevessel felöntjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd finomra reszeljük. A tejet felforraljuk. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, belekeverjük a búzadarát, és hozzágyúrjuk a kinyomkodott burgonyát. Vizes kézzel 10-12 gombócot formálunk belőle, és forrásban levő, sós vízben 20 perc alatt kifőzzük. Közben a salátát megmossuk, lerázzuk, és nagyobb darabokra tépjük. A megmosott, lerázott petrezselyemzöldet felaprítjuk. Az olívaolajat összekeverjük a borecettel. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és beleforgatjuk a salátát. A burgonyagombócot leszűrjük, és megforgatjuk az összevágott petrezselyemzöldben. A vörösboros marhapörköltet a gombóccal és a salátával körítjük. Marhapörkölt burgonyagombóccal 2. Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár (esetleg kicsontozott sertéscsülök), 1 kg burgonya, 10 dkg búzadara, 5 dl tej, 1 vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, só, bors, szerecsendió, petrezselyem, olaj. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, meghintjük pirospaprikával és rádobjuk a felkockázott húst. Átforgatjuk, sózzuk és ráöntjük a vörösbort. Fedő alatt puhára pároljuk, szükség szerint kevés vizet vagy húslevest hozzáadva. A tejet felforraljuk, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, beleöntjük a búzadarát és a megtisztított nyersen lereszelt burgonyát. Jól összedolgozzuk, ha szükséges, utánízesítjük és vizes kézzel gombócokat formázunk. Sós, forró vízben kifőzzük, leszűrjük és megforgatjuk az apróra vagdalt petrezselyemben. A megpuhult pörkölt mellé tálaljuk, csípős csalamádét kínáljunk hozzá.