A marhaporkoltot a kovetkezo keppen kell elkesziteni Gundel Karoly szerint: Hozzavalok: 1 kg 2-3 cm-re vagott marhahus, nyakresz vagy ami szaftos 120 g zsir vagy jo minosegu etolaj 250 g voroshagyma 20 g orolt paprika so, fokhagyma, komenymag, 200 g zoldpaprika 100 g erett friss paradicsom (nem szabad semmifele kesz paradicsom keszitmenyt hasznalni!) A felvagott voroshagymat a zsirba tesszuk, de nem kell aranysargara hervasztani, mint mas porkolteknel. Majd levesszuk a langrol es gyorsan belekeverjuk a pirospaprikat, majd a hust es izles szerint megsozzuk es keveres mellett a hust megbarnitjuk. Amikor megbarnult, hozza- adjuk a fokhagymat es komenymagot, lefedjuk es nagyon lassu langon keves vizzel paroljuk es idonkent megkeverjuk. Nem szabad magas langon forralni!!! Amikor puhulni kezd, hozzaadjuk a kockakra vagott zoldpaprikat es paradicsomot. Ha szukseges, akkor adunk hozza meg vizet. Rendszerint nokedli, tarhonya vagy vizben fott krumplival talaljuk. Uborkasalata vagy kovaszos uborka is jol megy hozza.