Mézes mákoslevél 50 deka lisztet deszkán összekeverünk 1 csomag Váncza-sütoporral, majd csipetnyi sóval, 1 egész tojással, 6 deka vajjal és annyi langyos tejjel összegyúrjuk hogy lágy rétestésztát kapjunk. Hideg helyre félretesszük. Idoközben 20 deka finomra darált jóféle mákból 3 evokanál akácmézzel, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral és szükséges mennyiségu tejjel puhára fozött tömeget készítünk. A pihenésrol visszahozott tésztát tányérnagyságra nyújtjuk, 20 deka fagyos zsírt csomagolunk bele és vékonyra kinyújtjuk. Vajastészta módjára még 4-5-ször nyújtjuk és hajtogatjuk, míg legvégüI késhátvastagra nyújtjuk ki és kisebb kockákra vágva, a párolt mézes-mákos töltelékbol kis halmokat rakunk a közepére. Négy sarkát felhajtva, a szokásos túróstáskánál kisebb sütemenyeket készítünk. Forró sütoben szép sárgára sütjük és vanilin-szórócukorral hintve, mint kedvelt teasüteményt szolgáljuk fel Mézes tekercs 6 tojás sárgáját 15 deka mézzel habosra keverjük, majd hozzáadunk 15 deka reszelt fözocsokoládét, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 8 deka lisztet, 1/2 csomag Váncza-sütoport és a 6 tojás fehérje kemény habját. Papírral kibélelt tepsiben összekeverés után azonnal sütjük. Sütés után, tejszínhabbal vagy málnaízzel töltve, tekercsbe felcsavarjuk és vanilincukorral szórjuk be. Debreceni mézes 4 egész tojást l0 deka cukorral habosra keverünk, azután hozzáadva 1/2 kg lisztet, 1 csomag Váncza-sütoport, 4 deci langyos mézet 1/2 deka tört fahéjat és 3-4 szem finomra tört szegfuszeget, még 1/2 óráig keverjük. Zsírozott tepsibe tesszük tetejét apróra vágott dióval vagy mandulával beszórjuk. Mézes "borhoz jó" 10 deka cukrot, 2 evokanál mézet 2 egész tojással habosra kikeverünk, majd hozzágyúrunk 10 deka orölt mogyorót, 2 késhegynyi fahéjport és 25 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütoport. Félujjnyi vastagra nyújtjuk és ujjnyi széles darabokra vágjuk. Vajazott tepsiben közepes tuznél sütjük. Sokáig eláll. Mézes pogácsa 12 deka porcukrot, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot 1/2 óráig keverünk 2 egész tojással, majd késhegynyi törött fahéjat, egy-két szem finomra tört szegfuszeget, 1 citrom reszelt héját és 15 deka langyos mézet keverünk bele, azután kevés liszttel elkevert 1/2 csomag Váneza-sütoport és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy lágyan dolgozható tésztát kapjunk. A tésztát lehetoség szerint pár órára hideg helyen pihentetjük. Sütés elott kisujjnyi vastagra nyujtjuk és kisebb pogácsavágóval kiszúrva, erosebben zsírozott tepsibe téve, tetejüket még 1 tojás fehérjének 8 deka cukorral és kevés citromlével készült könnyen kenheto mázzal vonjuk be, illetve kenjük meg tollal. A cukros máz helyett tojássárgáját is haszálhatunk a bekenésre. Közepes tuznél jól kisütjük. Sütés után 1-2 napra zárt edénybe tenni igen jó. Lágy Mézeskenyér 6 deka porcukrot 2 egész tojással fél óráig habosra keverünk, azután 1/4 kg langyos mézet adunk hozzá, majd késhegynyi fahéjat, 1-2 szem finomra tört szegfuszeget és 28 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütoport keverünk a tésztához apránként. Hosszú, vajazott, lisztezett formába öntjük és közepes tuznél sütjük. Tálaláskor szeleteljük.