Mézes karácsonyra 40 dkg simaliszt 16 dkg porcukor 6 dkg sütéshez való margarin (nálunk Smetol nevűt használok) 2 egész tojás 2 nagy evőkanál méz fahéj, szegfűszeg, ánizs - minden őrölve és annyi, hogy jó illatos legyen a tészta 1 kávéskanál szódabikarbóna. Tésztává gyúrjuk, egy órát pihentetjük, szétsodorjuk, formával kivágjuk. Kikent tepsiben tojással megkenve hirtelen rózsaszínűre sütjük. A sütésnél vigyázni kell, mert gyorsan sül. Diszíteni lehet még sütés előtt hámozott madulával, dióval, vagy sütés után, ha kihült cukormázzal bekenve vagy diszítve. Nagyon szeretem ezt a tésztát, mert nem ragad úgy mint a többi mézes, jól lehet vele dolgozni, nagyon finom és szapora. Csak fél centi vastagra sodrom, mert a fára így is elég. A cukormáz receptje 12,5 dkg sokszor átszitált porcukor (vagy speciális púder cukor) egy tojás fehérje jó ha teszünk bele pár csepp citromlevet, hogy fényes legyen és egy csipet kukorica keményítőt, hogy tapadjon. Ha nagyobb tojást használunk fel akkor bátran adjunk hozzá a cukorból és addig keverjük, míg szép fényes fehér nem lesz és a csík amit húzunk benne látható marad, nem folyik össze. Papírból készült tölcsérkével, vagy mikrotén zacskóval visszük fel a diszítést a mézesekre - a már megsült és kihült tésztára!