Táskák a levesben - elfelejtett levesbetétek Az igazán finom levesek házi tésztával készülnek. A cérnametélt, eperlevél és csiga mellett, a hússal töltött levesbetétek teszik igazán pikánssá és gazdaggá a leveseket. Elkészítésük nem ördöngösség, próbálják ki önök is! Hogyan készítsünk gyúrt tésztát? Mielőtt a tészta készítéséhez hozzákezdenénk, tudni kell azt az aranyszabályt, hogy az igazi gyúrt tésztába egy cseppnyi vizet sem teszünk, és hogy a tészta minősége elsősorban a jó kidolgozástól függ. A gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést csinálunk, amelybe beleütjük a tojásokat és megsózzuk. Óvatosan összeállítjuk, majd gyúrással alaposan kidolgozzuk úgy, hogy a tészta sima és csomómentes legyen. Ezután cipókat alakítunk ki, tetejüket vékonyan megkenjük zsírral, hogy felülete ne száradhasson ki, és tiszta ruhával letakarva 25-30 percig pihentetjük. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk. A sodrófával vékonyított, nyújtott tésztát állandóan forgatjuk, hogy vastagsága egyenletes, formája kör alakú legyen. A nyújtáshoz mindig csak minimális lisztet használjunk, mert a sok liszt repedezetté teszi a tészta felületét. Velős holdacskák Hozzávalók (8-10 személyre): 35 dkg sertés- vagy borjúvelő, fél citrom, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, 1 csomó zöldpetrezselyem, 3 g törött bors, 1 db tojássárgája, só, a gyúrt tésztához: 20 dkg liszt, 3 db tojás, 1 db tojásfehérje, só. A sertés- vagy borjúvelőt hideg vízbe áztatjuk, így a rajta lévő vékony hártyát könnyen eltávolíthatjuk. Ezután a velőt sós, enyhén citromos vízbe téve 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük és vágódeszkára téve pépszerűvé összevágjuk. Zsírban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a velőt, sóval, zöldpetrezselyemmel és törött borssal fűszerezzük és jól átforrósítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojássárgáját és kihűtjük. A gyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kerek lapocskákat kiszúrunk, majd mindegyik közepébe kisebb velőshalmocskákat rakunk. A tészta peremét tojásfehérjével megkenjük és félbehajtjuk. Húslevesben külön kifőzzük. Elkészítési idő: 30 perc Egy adag: 2590 kJ/620 kcal Húsos derelye Hozzávalók (8-10 személyre): 5 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 40 dkg sertéshús, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 g törött bors, 1 db tojásfehérje, a gyúrt tésztához: 20 dkg liszt, 3 db tojás, só. Kevés zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a ledarált sertéshúst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük és lefedve, mindig csak egy kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Elkészítjük a gyúrt tésztát és vékonyra kinyújtjuk. Négyzet alakú darabkákra vágjuk, majd mindegyik közepébe kis húshalmocskát rakunk és a tészta széleit tojásfehérjével megkenve, háromszögletűre hajtjuk. Húslevesben vagy sós vízben külön kifőzzük, majd az elkészített levesbe tálaljuk. Elkészítési idő: 35 perc Egy adag: 2230 kJ/530 kcal Tüdőstáska Hozzávalók (8-10 személyre): 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, 50 dkg sertéstüdő, 3 g őrölt fehér bors, 2 g majoránna, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 db tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 db tojásfehérje, só, a gyúrt tésztához: 20 dkg liszt, 3 db tojás, só. A finom, apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsíron üvegesre pirítjuk. A megfőzött tüdőt ledaráljuk és a hagymára tesszük és lepirítjuk. Sóval, őrölt fehérborssal, majoránnával és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Amikor a tüdő lepirult, hozzákeverünk 1 db egész tojás és annyi átszitált zsemlemorzsát, hogy közepes keménységű anyagot kapjunk. Elkészítjük a szép vékonyra kinyújtott gyúrt tésztát. Képzeletben megfelezzük és az egyik felére, kb. 6-8 cm távolságban, a nyomózsákba tett tölteléket kinyomkodjuk. A köröket tojásfehérjével megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét, a töltelékek közül jól rányomkodjuk, majd derelyevágóval négyszögekre vágjuk. Forrásban lévő húslevesben vagy sós vízben kifőzzük. Elkészítési idő: 35 perc Egy adag: 2900 kJ/690 kcal