Lebbencsleves Hozzávalók: 5 dkg lebbencs- (tépett csusza) tészta, 50 dkg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 cikk zeller, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evokanál olaj, 1 evokanál piros fuszerpaprika, ízlés szerint só, csipetnyi törött bors. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, és zsírját fazékban kiolvasztjuk. Rátesszük a finomra vagdalt hagymát, majd üvegesre pirítjuk. Ezután a tuzrol lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és rögtön felöntjük 2 evokanál vízzel. A tuzre visszatéve beletesszük a kis kockákra vágott zöldséget és a burgonyát. Néhány percig kevergetve pirítjuk, ezután megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük bo másfél liternyi vízzel. Fedo alatt felforraljuk, és fozni kezdjük. Közben egy serpenyoben, a felforrósított olajon, folytonos keverés közben világosbarnára pirítjuk a tésztát, majd beletesszük a levesbe. Ismét felforralva a fedot levesszük (a tészta miatt kifutna), és kis lángon addig fozzük, amíg a tészta is, a zöldség is, és a burgonya is megpuhul. (Nyáron még egy-két zöldpaprika és paradicsom is belekerülhet.)