Lasagne babos-paradicsomos mártással Hozzávalók: 25 dkg fehér vagy fekete szemű aztatott szárazbab 2 kávéskanál olivaolaj, 1 fej apróra vágott hagyma, 2 zúzott fokhagymagerezd, 1 kávéskanál római kömény, 37,5 dkg darabolt paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál szójaszósz, só, bors, 17,5 dkg teljesőrlésű lisztből készült lasagne 1 kávéskanál citromlé, 3 dl joghurt, 1 kávéskanál nyílgyökér vagy kukoricaliszt A szárazbab vagy más hüvelyesek kiváló rost- és fehérjeforrások. A mártáshoz friss vízben feltesszük a babot főni. 10 percig nagy lángon forraljuk, majd fedő alatt 35-40 percig főzzük takarékon, amíg , megpuhul. Leszürjük és 3 dl főzőlét félreteszünk. Forró olajban 5 percig pároljuk a hagymát és fokhagymát, ügyelve arra, hogy megpuhuljanak, de ne barnuljanak meg. Beletesszük a köményt, a babot a paradicsomot, 5 percig főzzük őket. Hozzáadjuk a 3 dl főzőlét, a paradicsompürét és a szójaszószt, majd fűszerezzük. Felforraljuk és 10 percig kis lángon főzzük. Ezalatt a lasange-t 2 1/2 liter citromos vízben 10 percig főzzük ( a friss tésztát 4 percig), majd felhasználásig egy tál hideg vízbe tesszük. az öntethez összekeverünk 1 evőkanál joghurtot a nyílgyökérrel vagy kukoricaliszttel, hogy sima krémet kapjunk, majd a többi joghurtot is hozzákeverjük. Lassú tűzön felforraljuk. Kikenünk egy 1,8 literes tűzálló tálat. Az aljára 4 evőkanál babmártást teszünk és betakarjuk lasange-val. Azután rátesszük a maradék bab felét, újra lasange-t, végül a babot és a maradék tésztát. Tetejére öntjük a joghurtot. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg a teteje megbarnul.