Kovászos uborkasaláta Hozzávalók: 6 nagyobb kovászos uborka (házilag készített, vagy üzletben vásárolt), 6 nagy, kemény paradicsom, 1 csokor friss kapor, 2 dl suru tejföl, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só, parányi porcukor. A saláta öntetéhez a tejfölt simára keverjük a sóval, borssal, porcukorral, valamint a megmosott, lecsöpögtetett, és apróra metélt kaporral, meg a tisztított és szétzúzott fokhagymával. További felhasználásig a hutoszekrényben tárojuk. A kovászos uborkát levébol kivéve negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk (nagyságától függoen). A megmosott és leszárított paradicsomokat ugyancsak negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk. Lapos, nagy üvegtálon elhelyezzük az uborkákat, felváltva a paradicsomgerezdekkel, majd lelocsoljuk a fokhagymás tejfölös öntettel. Folpack fóliával letakarva betesszük a hutoszekrénybe, és tálalásig ott tartjuk. Úgy is készíthetjük, hogy az uborkát is, meg a paradicsomot is egyforma kockákra vágjuk, és az öntettel jól összekeverjük.