Pizzás táska Pizzatésztát készítünk (ezt már egyszer leírtam, de bemásolom) Hozzavalok: 30 dkg liszt, 1-2 csomag elesztopor vagy fel-egy csomag eleszto (megjegyzes: en, ha tehetem, friss elesztovel keszitem. Kevesebb elesztovel vekonyabb, ropogosabb lesz a teszta, tobbel pedig egesz vastag, puha, a heja meg ropog... fantasztikus! :)), extra szuz olivaolaj, jo meleg viz, so Eloszor is a lisztet, ha hideg helyisegben taroljuk, szobahomersekletre helyezzuk sutes elott kb. 20 perccel, de meg jobb, ha kifejezetten meleg helyen all. Ez el is maradhat, de igy konnyebben megkel majd a teszta. Ha mar allt egy keveset, elkeverjuk vele az elesztoport, vagy meleg vizbe (1 dl) morzsoljuk az elesztot es felfuttatjuk, es ezt adjuk a liszthez. Megsozzuk es meleg annyi vizzel, hogy kozepesen kemeny tesztat kapjunk, osszegyurjuk. NAgyjabol el kell valnia az edeny falatol. Ezutan olajat adunk hozza (egy picit), es tovabb gyurjuk. Ha szepen egybeall, kozepesen kemeny es nagyon jol elvalik az edenytol, akkor jo. Ha kell, e cel elerese erdekeben meg olajat lehet hozzaadni. Ha tul lagy lett valamiert, egy kis liszt kell bele. Ezutan cipo formajaban a talban hagyjuk, letakarjuk es kb fel orat kelesztjuk. Ha megkelt, lisztezett deszkán hengert formázunk belole, 8 egyenlo részre vágjuk, és a kis darabkákat eloször kézzel hosszúkásra (téglalap alakúra) lapítgatjuk, majd jó vékonyra (3 mm) és hosszúra nyújtjuk. Kb. 30-40 cm hosszan és 15 cm szélesen jó. Míg a tészta megkel, tölteléket készítünk. 1. sajtot reszelünk - ebbol lehet egy egyszeru sajtos táskát csinálni 2. szeletelt csiperkegomba vajon megpirítva, fuszerezve 3. finomra vágott vöröshagymát olívaolajon felteszünk párolódani, majd hozzáadunk préselt fokhagymát. Mikor az egész üveges és szuper illata van, belekeverünk darált húst (a legjobb a marha+sertés kevere) és fuszerezzük (oregano, bazsalikom, kakukkfu, borsikafu, rozmaring) és kicsi vízzel meg paradicsomvelovel ill. télen surített paradicsommal puhára, surure fozzük. Ja, és sózzuk, ha kell. E két utóbbi tölteléket is lehet reszelt sajttal együtt a tésztára kenni, de bármilyen más zöldséget is lehet erre használni. Mielott tölteni szoktam a tésztát, vékonyan bekenem olívaolajjal. Utána egy-egy evokanál tölteléket a tésztacsík bal alsó sarkának a közepére halmozok, a jobb sarkot pedig ráhajtom, hogy egy háromszög keletkezzen. Utána továbbhajtogatom, hogy a végére egy nagyjából szabályos egyenlo szárú háromszöget kapjak. Ennek a tetejét is bekenem vékonyan olajjal, majd olajozott tepsibe pakolom és jó forró sütoben pirosasra sütöm (a társaival együtt). Melegen a legjobb! Az olajozástól meg olajos tepsitol nem lesz túl zsíros meg nem fog tocsogni, de tényleg nagyon vékonyan kell kenni, ecsettel a legcélszerubb. Ez a pizzás táska vacsoraként is jól megállja a helyét. Kolbászos batyu 250 gr finomliszt 120 gr margarin 1 tojás mokkáskanálnyi só töltelék: 20 dkg füstölt kolbász vagy esetleg krinolin, 3 kockasajt a tetejére: 1 tojás, köménymag A tésztáhozvalókat összegyúrjuk, és hutoben, cipó formában egy órát, de ha lehet, inkább egy éjjelen át pihentetjük. Utána 2-3 mm vastagra nyújtjuk és 24 db háromszöget vágunk ki belole. A kolbászt is 24 karikára vágjuk és a sajtból is 24 lapocskát vágunk. Minden háromszögre egy-egy szelet sajtot, majd kolbit teszünk és a csücskeit összehajtva batyuvár formáljuk. A tetejét tojással megkenjük, köménnyel megszórjuk és forró sütoben nagy hofokon aranysárgára sütjük.