Burgonyás kenyér I. Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30-40 dkg fott, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg éleszto, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evokanál cukor, 1 evokanál tejpor. A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára fozzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja fozéskor ne repedjen szét.) A puhára fozött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihulni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretu tálban összedolgozzuk. Az élesztot 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztovel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkrol és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, elozoleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk (9. ábra) és közepes erosségu tuzön 50-60 percig lassan sütjük. -------------------------------------------------------------------------------- Burgonyás kenyér II. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg rozsliszt, 2 dkg éleszto, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 dkg só, 10 dkg fott áttört burgonya, 4-5 dl tej . A burgonyát megfozzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük és tálba tesszük. Közben az élesztot langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi tejet is hozzáadjuk és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk. Cipót formálunk belole, letakarjuk, langyos helyen 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és elomelegített sütoben 50-60 percig sütjük. -------------------------------------------------------------------------------- Burgonyás kenyér III. Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 50 dkg fott, áttört burgonya, 1 dl tej, 1 dkg éleszto, 2 szem kockacukor, kevés só, 2 evokanál. olívaolaj . Az élesztot langyos, cukros tejben megkelesztjük, a burgonyát meghámozzuk és egészben puhára fozzük, melegen áttörjük, hagyjuk kihulni. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztot, és közepes keménységu tésztát dagasztunk. Az olajat közben ráöntjük és beledolgozzuk. Ha kész, a tésztát - ízlés 'szerint forrázzuk, zsírozott, lisztezett sütolapra helyezzük. Letakarva, meleg helyre tesszük és 1,5 órán át kelesztjük. A megkelt tészta felületét 2-3 helyen megvágjuk. Elomelegített sütoben, közepes melegben 50-60 percig sütjük. Közben néhányszor vízzel bepermetezhetjük. -------------------------------------------------------------------------------- Búzakenyér Hozzávalók: 2 kg rétesliszt, 2 dkg éleszto, 2 dkg só, langyos víz. A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést képezünk. Az élesztot 5 dl langyos vízben feloldjuk és. beleöntjük a mélyedésbe. Kevés lisztet szórunk rá, letakarjuk és 3 órán át kelesztjük. Közben a sót kevés vízben feloldjuk, a lisztre öntjük és a megkelt élesztovel összekeverjük. Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát nyerjünk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta könnyuszerrel le nem válik a kézrol és hólyagos nem lesz. Az így elkészített tésztából veknit vagy cipót formálunk, amit lisztezett tepsibe teszünk, 60 percig hagyjuk kelni, és 220 °C-os forró sütoben 60 percig sütjük. -------------------------------------------------------------------------------- Búzakenyér szász módra Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dkg cukor, 3 dl tej, 1-1,5 dkg só, 5 dkg zsír, 4 dkg éleszto, egy tojássárgája. Az élesztot langyos cukros tejben megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk és meleg helyre tesszük. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre. Összekeverjük, és hozzáadjuk a megkelt élesztot az olvasztott zsírt és addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és rugalmas legyen: Cipót formálunk belole, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percig pihentetjük. A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és elomelegített sütoben 40-50 percig szép pirosra sütjük. -------------------------------------------------------------------------------- Fehér kenyér I. Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 dkg éleszto, 4-5 dl víz, 2 dkg só, 5 dkg olaj, 1 dkg cukor, 1 evokanál tejpor. 1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport, és az élesztot belemorzsoljuk. Meleg helyen megkelesztjük. Az átszitált, langyos lisztet tálba öntjük, a sóval összekeverjük. Ha az éleszto megkelt, a tálban lévo lisztre öntjük, és eloször nyomkodjuk, majd apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat, ezután simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formálunk belole, konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelni hagyjuk. Utána óvatosan átgyúrjuk, és tetszés szerint tepsibe vagy sütolapra helyezzük. 20-30 percig pihentetjük, majd felületét tejjel bekenjük, és elomelegített sütoben közepes erosségu tuzön 45-50 percig sütjük. -------------------------------------------------------------------------------- Fehér kenyér II. Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 dkg éleszto, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg étolaj, 2 dkg só. Az élesztot kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük. Nagyobb méretu tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztovel jól összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor már nehezen kezelheto a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan kidolgozzuk, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Az ido letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 35-40 percig meleg helyen tartjuk. Sütés elott étolajjal megkenjük. Elomelegített, közepes erosségu sütoben 45-50 percig szép barnára sütjük.