Hozzávalók: (2 kenyérre) 600 g rozsliszt, 400 g búzaliszt, 1 kiskanál só, 1 liter kefír, 60 g élesztő, 2 kanál méz A szétmorzsolt élesztőt összekeverjük a mézzel, hozzáadjuk a mérsékelten felmelegített kefírt és jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a rozslisztet és lágy tésztává dolgozzuk. A tetejét liszttel megszórjuk és kelni hagyjuk. Addig kelesztjük míg a tetején nem képződnek ráncok. Hozzáadjuk a búzalisztet és a sót és újból átdagasztjuk. Lágy tésztát kell kapnunk amit ismét kelni hagyunk, majd két cipóra osztunk és külön- külön kikent tepsire teszünk kelni. A cipót kb. a kétszeresére hagyjuk megkelni és közben többször hegyes villával megszurkáljuk. Ha megkelt meleg vízzel megkenjük a tetejét és 10 perc múlva forró sütőbe tesszük megsülni. A tésztát különbözö magokkal is ízesíthetjük, pl. a.. 200 g tökmagot, szézámmagot vagy napraforgómagot negyed liter vízben megáztatunk -akkor jó, ha már majd az összes vizet felitta b.. ha búzaszemeket akarunk hozzákeverni, akkor 100 g búzát a víz színe alatt hagyunk állni két napot A magokat még a kelés előtt keverjük a tésztához vagy a tészta színét szórjuk meg velük sütés előtt.