A
déli tengerek mentén fekvő országok étkezési kultúrája igen különleges, a
legfőbb nyersanyagok a déligyümölcsök. Ezek a gyümölcsök már nálunk is
beszerezhetők és nemcsak önmagukban, de ínyenc ételekben is fogyaszthatók.
Ismerkedjenek meg az ananász, a carambola, a papaya és a mangó
elkészítésének módjaival.
Ananász
Kolumbusz talált rá 1493-ban, Guadeloupe
szigetén. Származási helyét mégis Paraguayra teszik. 1886-ban egy angol
hajóskapitány ezer tő ananász növényt vitt el Jamaicából Hawaiira, ahol
megalapított egy ananász termesztésével foglalkozó gazdaságot. Ma a világ
termelésének egyharmada innen származik. Brazília a világ második
legnagyobb termelője. Európát főleg elefántcsontparti gyümölcsökkel látják
el. Súlyuk elérheti a 3,5-4 kg-ot is. A gyümölcs 86 százaléka lé, 10-13
százalékos cukortartalommal. Édességekhez, desszertekhez, de húsételekhez
is kiváló. Számos curryvel ízesített étel elmaradhatatlan alkotója. Levét
natúr, de alkoholtartalmú koktélokban is élvezhetjük.
Ananászos májragu
Hozzávalók: 60 dkg sertésmáj, 1 db
friss ananász vagy 2 doboz konzerv, 2 db narancs, 1 kávéskanál reszelt
gyömbér, csipet morzsolt majoránna, 3 dkg vaj.
Az ételt frissen készítjük, azonnal fogyasztjuk. A narancsot és az
ananászt meghámozzuk, felkockázzuk (a konzervananászt leszűrjük). A májat
ujjnyi vastagságúra felcsíkozzuk, előhevített vajon pirítjuk. Hozzáadjuk a
darabolt narancsot, ananászt. Meghintjük kevés morzsolt majoránnával, a
reszelt gyömbérrel. Kevés narancs- vagy ananászlevet aláöntve rövid ideig
forraljuk. Töltött articsókával köríthetjük.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1558 kJ / 371
kcal
Carambola
A csillaggyümölcsfa az
oxaldaceánok családjába tartozik. Elérheti a tízméteres magasságot is,
melyen a 6-12 cm-es hosszúságú, csillag alakú gyümölcsök találhatók. Sima,
zöldessárga héjú, C-vitaminban gazdag. A gyümölcshús üdítő hatású, illata
a jázminéra emlékeztető. Édes ízű, néha savanykás utóízzel. Legcélszerűbb
nyersen fogyasztani, de levét hideg gyümölcskoktélok készítéséhez is
használják. Kitűnő desszertek díszítésére. Európába főleg Brazíliából
exportálják
Gyümölcsös joghurttál
Hozzávalók: 4 db carambola, 10 dl
natúr joghurt, 1 kg narancs, 1 db bébiananász, csipet őrölt fahéj, 1 dl
csokiöntet, 1 dl habtejszín.
A narancsokat, az ananászt megpucoljuk. Két darab narancs levét
kifacsarjuk és az őrölt fahéjjal együtt lazán a joghurtba keverjük. A
maradék narancsot és ananászt felkockázzuk, szintén bekeverjük a
joghurtba. Hűtőbe tesszük. A karambolákat megmossuk, vékonyan
felszeleteljük. A tejszínt kemény habbá verjük. Közvetlen fogyasztás előtt
habrózsákat nyomunk a joghurtra, mindegyikre egy csillaggyümölcs-karikát
helyezünk, s leöntjük kevés csokiöntettel.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1200 kJ /286 kcal
Papaya
3-8 méter magasra növő trópusi fa, melynek
nincsenek ágai, levelei, a gyümölcs, melynek átmérője elérheti a 20 cm-t,
közvetlenül a törzsén terem.
Színe változó: a világossárgától a sötét
narancs színűig. Az érett gyümölcs magjai könnyen eltávolíthatók. Jelentős
az A-, C-, E-, K- és D-vitamin-, valamint a papainenzim-tartalma. Az
utóbbi segít a nehezen emészthető anyagok gyorsabb lebontásában, a
szervezet méregtelenítésben. Főbb termőterületei a trópusi területek,
Dél-Amerika, Kenya.
Szarvassonka-salátával töltött papaya
Hozzávalók: 4 db
papaya, 2 tálca szeletelt, füstölt szarvassonka, 1 fejes saláta, 1 lollo
rosso saláta, 10 dkg füge, 2 szál sárgarépa, 3 evőkanál szeletelt mandula,
borecet, étolaj, cukor, só, őrölt fehér bors, friss kakukkfű,
rozmaring.
A papayákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk. A
salátákat megmossuk, lecsepegtetjük, laskákra tépjük. A sárgarépát
megpucoljuk, megmossuk és a füstölt szarvassonkával együtt vékony
metéltre, a fügét kisebb darabokra vágjuk. Borecetből cukorral, sóval,
friss kakukfűvel, rozmaringgal, étolajjal öntete készítünk.
Az
előkészített nyersanyagokat a szeletelt mandulával együtt lazán
átkeverjük, tálalásig hűtőben tartjuk. Tálaláskor beletöltjük a felezett
papayákba.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1180 kJ /280
kcal
Mangó
A mangó szintén trópusi fa. Származási
helye Dél-Himalája és Burma, de ma már minden trópusi ország foglalkozik a
termesztésével. Mai legnagyobb exportőrei Brazília, Közép-Amerika,
Dél-Afrika, Kenya.
A mangó színe is a sárgától a pirosig változik.
Formája kerek-ovál, a szilva mérettől a dinnye nagyságig előfordul. A
gyümölcs húsának cukortartalma 10-18 százalék. Jelentős az A- és
C-vitamin-tartalma. Lehűtve fogyasztva a legélvezetesebb.
Egzotikus gyümölcssaláta
Hozzávalók: 2 db papaya, 3 db
mangó, 4 db banán, 4 db kiwi, 50 dkg narancs, 10 dkg lichi, 1 db citrom,
10 dkg zöld napraforgómag, 1 db ananász, citromfű, cukor, 2 dl
tejszín.
A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, meghámozzuk. Tetszés
szerinti, nagyobb darabokra vágjuk. Megöntözzük szűrt citromlével.
Meghintjük porcukorral, majd lazán átkeverjük. Felhasználásig hűtőben
tartjuk. Előhűtött gyümölcsöskehelyben tálaljuk, tejszínhabbal, pirított
napraforgómaggal díszítjük.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy
adag: 2010 kJ / 480 kcal
A cikket az alábbi címen
találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/csalad/receptek/20010323kalandozas.html