Jeges citromleves Hozzávalók: 4 dl kefír, 3 dl tej, 1 citrom leve, 1/2 citrom reszelt héja, ízlés szerint cukor (vagy mesterséges édesítoszer), csipetnyi só, jégkockák. A citromlevet a reszelt citromhéjjal együtt turmixgép poharába tesszük, majd ráöntjük a kefírt. Cukorral és sóval ízesítjük, ezután egy-két percig keverjük. Ha már jó habos, akkor öntjük hozzá a tejet és ismét összekeverjük. Elohutött csészéket elokészítünk (ha néhány órán át a hutoszekrényben tartjuk a leveses csészéket, pont a megfelelo homérsékletuek lesznek az edények), mindegyikbe beleteszünk néhány jégkockát és erre öntjük rá a citromlevest. A nyári nagy melegben rendkívül üdíto, és levesként is, üdítoitalként is fogyaszthatjuk. Készíthetjük joghurttal és csökkentett zsírtartalmú tejjel vagy tejföllel is, aszerint, hogy számolnunk kell-e a kalóriákat. Friss citromlé helyett pedig tehetünk bele üveges vagy dobozos citromlevet, esetleg grapefruit-levet. Aki nem szereti a savanyú ízeket, készítheti narancslével vagy mandarinlével is. (Ha gyereknek is adunk belole, természetesen ne tegyünk jégkockát az o leveses csészéjébe.)