Júliusi krumpli Hozzávalók: 1 kg lehetoleg egyforma újkrumpli, 1 csokor zöldhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, a tepsihez 2 evokanál olaj, 1 evokanál zsemlemorzsa, 15 dkg baconszalonna (vagy hajszálvékony szeletekre vágott császárhús). A krumplit nagyon gondosan megmossuk, és leszárítjuk, de nem kell megtisztítani, mert héjastól fogjuk megsütni. Akkora tepsit, amekkorába egy sorban elfér a krumpli, olajjal kikenünk, és zsemlemorzsával meghintünk. A száraz krumplikat egyenletesen szétterítjük. Megsózzuk, és törött fekete borssal megszórjuk. A zöldhagymát megmossuk, letisztítjuk, és nagyon vékony karikákra vágva rakjuk a krumplik tetejére, illetve a krumplik közeibe. A baconszalonnát hosszú, vékony csíkokra szabdaljuk, és a krumpli tetején ugyancsak egyenletesen elosztjuk. Fedetlenül toljuk be az elomelegített, közepesen forró sütobe, és legalább 50 percen keresztül közepes lángon sütjük. Nem szabad megkeverni, mert a nagy nedvességtartalmú újkrumpli hamar szétesik. a krumplihéj szép pirosbarnára és ropogósra sül, a krumpli belseje pedig omlós, puha lesz. Végül tálalás elott meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Salátával foételnek, ünnepi pecsenye mellé pedig köretnek tálalható.