A hordó aljára kapor és borsikafű, fűszerek és egyebek a következők: babérlevél, szemesbors, köménymag, alma, birsalma, vöröshagyma szeletelve, fokhagyma, zöld paprika, sárgarépa, torma. Ezeket rétegenként hozzátéve az előre nem, csak taposáskor sózott káposztára. Káposztafejet is teszünk bele néha. Ha jól be van taposva, 1-2 hétig a konyhában áll, majd kitesszük a spájzba. (Az idén pl. rögtön másnapra kifutott a leve.) Nem tudom miért, de van aki szerint elnyálkásodik a hagymától, és mi is jártunk így vele egyszer. Azt sem tudom, hogy a víz, amit a hordó fedőjéhez kell tenni, jó-e, ha csak sima csapvíz. És elég-e ezt csak pótolni, vagy cserélgetni is kell? Ja, és tavaszra már rendszerint "kivirágosodik" a teteje. Ez valamiféle penész lehet?